Istarska sabornica

Zgrada poznata pod nazivom Istarska sabornica nekadašnja je crkva sv. Franje, podignuta u 13. stoljeću. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu porečkog poluotoka, na temeljima ranokršćanske crkve sv. Tome iz 5. stoljeća.

Crkva sv. Franje građena je kao dvoranska crkva sa stilskim obilježjima rane gotike. Uz nju se nalazio i samostan s vrtovima, kasnije porušen do temelja.

Tijekom obnove grada u 18. stoljeću franjevački je kompleks doživio velike promjene. Zvonik uz apsidu koji je srušen 1686. godine ponovno je sagrađen u razdoblju od 1708. do 1731. godine u baroknom stilu. Godine 1751. bolonjski umjetnik Giuseppe Montevinti ukrašava strop crkve rokoko štukaturama nježnih oblika, dok venecijanski slikar Angelo Venturini strop oslikava freskama (Bezgrješno začeće, Stigme sv. Franje i Viđenje sv. Antuna Padovanskog).

Napoleonovim ukazom o ukidanju redovništva crkva se zatvara 1806. godine, a franjevci napuštaju Poreč. Sredinom 19. stoljeća obitelj Polesini otkupljuje franjevačku crkvu i horizontalno pregrađuje brod crkve. Donji je dio iskorišten za vinski podrum, a u dvorani na katu održavale su se sjednice Istarskog pokrajinskog sabora od 1861. do 1897. godine.

U međuratnom razdoblju, od 1926. do 1943. godine u njoj je bio smješten porečki Gradski muzej za umjetnost i povijest (Civico Museo d'Arte e Storia).

Franjevačka je crkva po suvremenoj restauraciji i adaptaciji revalorizirana kao spomenik kulture. U njoj se danas održavaju brojne kulturne manifestacije te svečane sjednice Skupštine Istarske županije.

Info za posjetitelje