Aktualne izložbe

Crte lica: izbor iz fundusa porečkog muzeja

27.2.2024.-31.12.2024.

Izložbom se prikazuje odabir od stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki, a na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja. Antički portreti isklesani u kamenu, reljefi lica na uljanicama u terakoti, portreti careva na kovanicama, srednjovjekovna arhitektonska plastika, barokni portreti, novovjekovni namještaj, djela moderne umjetnosti samo su neki od predmeta koje posjetitelji mogu vidjeti na izložbi. Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti.

Koncept izložbe, odabir muzejskih predmeta i tekstove potpisuje kustosica, ujedno i ravnateljica porečkog muzeja, dr. sc. Elena Uljančić, vizualni identitet i postav izložbe napravila je Kristina Kalčić Brajković / KKA studio, dok su tisak i tehnička realizacija izložbe povjereni Propagandi iz Poreča. Recenzentice izložbe su povjesničarke umjetnosti Leila Topić, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i dr. sc. Jasna Galjer, muzejska savjetnica i redovita profesorica u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba je realizirana zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Poreča-Parenzo.

Radno vrijeme u ožujku: radnim danima od 11 do 14 sati ili po najavi

 

EDUKATIVNI PROGRAMI UZ IZLOŽBU

Uz izložbu osmišljeni su popratni edukativni programi prilagođeni školskim grupama, radionice za djecu i mlade te besplatna stručna vodstva za građanstvo, koji će se održavati svaki mjesec tijekom trajanja izložbe.

Ovog mjeseca su na rasporedu:

- individualne radionice za djecu od 7 do 12 godina, koje će se održati 13. i i 27. ožujka od 16 do 17 sati,

- besplatno stručno vodstvo za građanstvo 13. ožujka od 16 do 17 sati i

- edukativni programi za škole koji će se organizirati po najavi.

Stručna vodstva i/ili radionice za učenike osnovnih i srednjih škola održavat će se u terminima prema dogovoru, radnim danima od 8 do 14 sati. Programi se mogu uklopiti u osnovnoškolski kurikul prirode i društva, povijesti, likovne kulture te u srednjoškolske kurikule povijesti i likovne kulture. Trajanje stručnog vodstva je 30 minuta, dok radionički program sa stručnim vodstvom traje 60-90 minuta.

Na prvoj kreativnoj radionici za djecu uzrasta 7-12 godina, naziva „Minecraft selfie“, djeca će 13. ožujka izrađivati „kockaste“ portrete po uzoru na video igricu omiljenu među mlađom populacijom. Koristit će estetiku navedene videoigrice kako bi se inspirirali za izradu portreta ili autoportreta tehnikom gvaša, odnosno tempere na papiru/kartonu. Druga radionica pod nazivom „Lego print“ održat će se 27. ožujka, a na njoj će djeca razgledati izložbu te kroz radionicu naučiti elemente kompozicije, dizajna, izrade tiskarskih alata i tiskarske tehnike koristeći Lego Dots kocke.

Za više informacija ili rezervaciju termina, zainteresirani se mogu javiti u Zavičajni muzej Poreštine putem e-mail adresa: info@muzejporec.hr i lamuladeparenzo@muzejporec.hr te na brojeve telefona 431 585 i 0914323745.