Zahvalnica Istarske županije za izniman doprinos na području kulture

Zahvalnica Istarske županije za izniman doprinos na području kulture
Zahvalnicu je ravnateljici muzeja dr. sc. Eleni Uljančić uručio istarski župan Boris Miletić

Na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja Dana Istarskog statuta, održanoj jučer u Istarskoj sabornici u Poreču, Zavičajnom muzeju Poreštine dodijeljena je Zahvalnica Istarske županije za izniman doprinos na području kulture u Istarskoj županiji.
Istarska je županija ovom zahvalnicom odala priznanje porečkom muzeju za 140 godina predanog rada i doprinosa očuvanju i dostupnosti kulturnog naslijeđa, poticanja interesa za istraživanje i dublje razumijevanje istarske baštine te za realizaciju brojnih postava i projekata, kao i razvoj muzejske djelatnosti. Zahvalnicu je ravnateljici muzeja dr. sc. Eleni Uljančić uručio istarski župan Boris Miletić.
„Kontinuirano zalaganje Muzeja i predanost očuvanju kulturne baštine i povijesti Poreštine i Istre duboko su cijenjeni u društvu, posebice u kulturnoj zajednici gdje je Zavičajni muzej stekao ugledan status kulturnog predvodnika pri očuvanju kulturne baštine. Kroz godine i protekla desetljeća, Zavičajni muzej Poreštine postao je ključna institucija u promicanju bogate povijesti, tradicije i identiteta ovog područja, potičući interes i ljubav prema baštini i identitetu. Također, uloga zavičajnog muzeja u edukaciji, istraživanju i interpretaciji lokalne baštine pružila je neprocjenjiv doprinos zajednici i povijesnim istraživanjima.“, stoji u Odluci o dodjeli Zahvalnice Istarske županije Zavičajnom muzeju Poreštine - Museo del territorio parentino koju je potpisao istarski župan.
Zavičajni muzej Poreštine, najstariji muzej u Istri, nasljednik je dvaju ranijih muzeja: Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre, osnovanog 1884. godine, i gradskog muzeja za umjetnost i povijest, osnovanog 1926. godine. Njihov muzejski fundus uključen je u današnji muzej koji se od 1952. godine nalazi u baroknoj palači obitelji Sinčić u Poreču. Muzej skrbi o više građevina i lokaliteta kulturno-povijesnog značaja u gradu Poreču i na širem području Poreštine te djeluje na principima održivosti, jednakosti i kreativnosti. Rođendansku obljetnicu muzej dočekuje radno, uređujući kulturno-povijesne spomenike o kojima skrbi – Romaničku kuću u Poreču te Memorijalnu kuću Joakima Rakovca u obližnjim Rakovcima, čiji se postavi otvaraju u ovoj godini a uskoro kreće i energetska obnova kompleksa Muzeja za što su odobrena bespovratna europska sredstva u iznosu od 921.717,88 eura.
Svečanosti su prisustvovali brojni gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina, kao i gosti iz političkog i javnog života. Brojnim uzvanicima su se tom prilikom obratili predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, istarski župan Boris Miletić, zamjenica župana Jessica Acquavita i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Foto: Grad Poreč