U Zavičajnom muzeju Poreštine gostuje izložba „Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog“

U Zavičajnom muzeju Poreštine gostuje izložba  „Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog“
U četvrtak 5. rujna u 19 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine održat će se svečano otvorenje iznimno atraktivne izložbe „Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog“, na kojoj će se, među ostalim, javnosti predstaviti i karta Poreča iz 16. stoljeća

Izložba se održava u sklopu niza međunarodnih događaja što ih tursko Ministarstvo kulture i turizma organizira povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Pirija Reisa iz 1513. godine. O značaju ove obljetnice govori i podatak da je UNESCO 2013. godinu proglasio upravo godinom Pirija Reisa.

Izložba gostuje u četiri hrvatska grada: Rijeci, Poreču, Zagrebu i Dubrovniku, a održava se pod pokroviteljstvom Turske zaklade za podvodnu arheologiju - TINA. Nakon Rijeke, radovi ovog slavnog kartografa iz doba Sulejmana Veličanstvenog bit će predstavljeni u Poreču.

Okosnicu izložbe čine replike portolana istočnojadranskih luka iz Knjige plovidbe (Kitab-i Bahriye) objavljene prvi puta 1521. godine. Osim toga izložba će uključivati repliku Pirijeve karte svijeta iz 1513. , koja je među najstarijim očuvanim kartama koje prikazuju Ameriku te je nastala i na osnovu karata Kristofora Kolumba, te reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici (tehnika izrade keramike vrlo popularna u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog).

Izložba se organizira pod pokroviteljstvom Turskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a sponzorira je turska zrakoplovna kompanija Turkish Airlines.

U Poreču će izložba biti otvorena do 30. rujna, a moći će se razgledati od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 18 sati. Nakon Poreča, izložba će biti predstavljena u Tehničkom muzeju u Zagrebu (03.10. – 10. 11.) i Etnografskom muzeju u Dubrovniku (15. 11. – 30. 12.).