U Poreču otvorena izložba "Kristal Total Art" Ivice Propadala

U Poreču otvorena izložba "Kristal Total Art" Ivice Propadala
Nakon Sarajeva, Zagreba i Zadra, u subotu je u Poreču po četvrti put otvorena izložba "Kristal Total Art" čuvenog slikara, kipara, scenografa, dizajnera i glazbenika Ivice Propadala.

U prepunom Zavičajnom muzeju Poreštine posjetitelji su mogli razgledati brojna djela koje krase vitrine mnogih regionalnih i svjetskih zvijezda: Porin, Doru, Večernjakovu ružu i mnoge druge kristalne statuete-nagrade koje nose njegov osebujan rukopis.

Organizator izložbe je Učilište za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" na čelu s ravnateljicom dr. sc. Jelenom Golden te Udruga za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" koju vodi Josip Deutsch, koji je i osnivač Učilišta, a domaćin izložbe, koja je otvorena do 30. kolovoza, je porečki muzej. Za uspješnu realizaciju izložbe zasluženi su također Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Poreč-Parenzo.

Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, istaknula je zadovoljstvo što su se Grad Poreč i njegov muzej uključili u obilježavanje godine stakla.

– Značaj stakla kao materijala je u Zavičajnom muzeju Poreštine izuzetno dragocjen. U svom fundusu baštinimo brojne staklene predmete od željeznog doba preko antike do suvremenosti, stoga su inicijativa i aktivnosti Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti "Staklo & umjetnost" i Učilišta za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" i za nas od strateške važnosti – rekla je ravnateljica muzeja dr. sc. Elena Uljančić.

Ravnateljica Učilišta za umjetničko oblikovanje stakla "Zlatni vitraj" dr. sc. Jelena Golden naglasila je da u kontekstu godine stakla izložba Ivice Propadala "Kristal Total Art" predstavlja sadašnjost stakla u Hrvatskoj, antičko rimsko staklo u Zavičajnom muzeju Poreštine predstavlja prošlost stakla, a učilište predstavlja budućnost stakla i spašavanje zanata od izumiranja.

– Ovom suradnjom se nastavlja naše obilježavanje međunarodne godine stakla u Hrvatskoj nizom događaja i programa s ciljem povezivanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti stakla. Učilište je prvo u Europi i svijetu gdje se radi sa staklom na sedam načina: vitraj, fuzija, tiffany, mozaik, puhanje, skulpture i restauracija. Umijeće i vještina vitraja uskoro ulazi u popis nematerijalnih kulturnih dobara jer je izrada vitraja i rad sa staklom već 150 godina u obiteljskoj tradiciji Josipa Deutscha – kazala je Golden.

O Propadalovim radovima govorio je povjesničar umjetnosti i njegov dugogodišnji prijatelj Zlatko Gall, koji je i autor teksta u katalogu.

– Najbolji mogući nazivnik pod kojim bi se mogla smjestiti Propadalova umjetnička produkcija je "gesamtkunstwerk" odnosno "totalna umjetnost". Ovi radovi su spoj svega onoga što je on kao likovni umjetnik radio, u kojima se prožimaju njegove slike, grafike, crteži, scenografije, instalacije i dizajn. Svi ovi predmeti su dvojaki, dio su utilitarne plastike, kao trofeji-nagrade dodjeljuju se osobama koje su se istakle u svojim djelatnostima, ali su i samodostatni arkefakti od stakla. Mnoge od Propadalovih nagrada izrađenih u majstorskim radionicama Rogaške završile su u rukama ne samo najvećih domaćih već i globalnih zvijezda poput Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbiea Williamsa,… te otišle u svijet. Za reći pravo, tamo im i je mjesto – zaključio je Gall.

Umjetnik Ivica Propadalo se zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe, posebno Đeli Hadžiselimoviću koji ga je spojio s Učilištem, kao i Gradu Poreču i Zavičajnom muzeju Poreštine kao domaćinima.

– Izložba "Kristal Total Art" je nakon izlaganja u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u Muzeju Mimara u Zagrebu, Gradskoj Loži u Zadru, stigla i u Zavičajni muzej Poreštine u Poreč. Autor postava ove veoma zahtjevne izložbe, po četvrti put je Dragana Todorović Propadalo, moja suradnica i supruga. Izložba je otvorena do kraja kolovoza, a nakon toga se seli u moje rodno Livno, gdje će biti otvorena za dan Livna u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – rekao je umjetnik Ivica Propadalo.

Ujedno je s publikom podijelio i nekoliko anegdota iz svog umjetničkog stvaralaštva.

– Prije samog početka izrade neke statuete prva misao koja mi se nameće je pitanje kome je ona namijenjena i koji je profil dobitnika. Nagrada prije svega mora osobi dati dignitet, ali mora biti istodobno dopadljiva i sadržavati dozu pozitivnog kiča. Često se sjetim da mi je pokojni Arsen Dedić, dobitnik više mojih nagrada, znao često reći: "Znaš Propadalo, tvoj kič mi se sve više počinje sviđati" – zaključio je Propadalo.

Čast da otvori izložbu pripala je porečkom gradonačelniku Lorisu Peršuriću, koji je bio u pratnji dogradonačelnika Uga Musizze.

Nakon otvorenja uspješne izložbe uslijedio je i koncert njegovog benda "Teška industrija".