U porečkom muzeju održana radionica tradicijskog pletenja košara

U porečkom muzeju održana radionica tradicijskog pletenja košara
U prostorijama Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino proteklog je vikenda održana još jedna radionica izrade košara (sprta) od vrbovog pruća (bekvi).

Nakon iznimnog uspjeha prošlogodišnjih radionica, i ove je godine vladao velik interes građana za savladavanje tehnike ovog gotovo zaboravljenog zanata.

Radionica je osmišljena nakon provedenih terenskih istraživanja, u sklopu kojih su sakupljeni i zabilježeni podaci o ovom umijeću, te nakon proučavanja muzejskih predmeta, literature i filmova etnografske tematike. Održana je s ciljem da se polaznicima prenese vještina stvaranja ovih nekad nezamjenjivih pomagala, izrađenih od ekološkog i razgradivog materijala.

Za razliku od prethodne radionice, održane početkom veljače, kada se izrađivao tradicionalni istarski tip košare karakterističnog jajastog oblika, na posljednjoj radionici održanoj 22. i 23. veljače, polaznici su usvojili tehniku izrade košare s ravnim dnom. Usprkos snijegu koji je ovog vikenda ponegdje otežavao promet, odaziv je bio vrlo dobar, te je svoje košarice izradilo petnaest polaznika.

Fotogalerija
p2220970