U porečkom muzeju nastavljena francusko-hrvatska arheološka suradnja

U porečkom muzeju nastavljena francusko-hrvatska arheološka suradnja
Porečki su arheolozi nedavno ugostili kolege iz francuskog Centra Camille Jullian sa Sveučilišta Aix-Marseille kako bi zajednički izvršili sustavnu obradu arheološkog materijala pronađenog na porečkoj rivi tijekom arheološkog istraživanja 2020. godine.

Arheološko istraživanje provedeno u sklopu uređenja porečke rive iznjedrilo je više stotina vrijednih nalaza, među kojima se izdvaja rimski šivani brod iz 1. st., popularno nazvan „Porečanka“. Plovilo dužine 5 m i širine 1,70 m izrađeno je tehnikom šivanja, karakterističnom za područje sjevernog Jadrana, a sačuvani su prvenstveno oplata, rebra i kobilica. Zbog svoje specifičnosti gradnje, datacije i samog mjesta pronalaska „Porečanka“ je izazvala veliki interes javnosti i stručnjaka iz cijele Europe, a i šire, te se nedvojbeno može reći da ovaj nalaz spada među najveća arheološka otkrića u Poreču u posljednjih 30 godina. Stoga ne čudi da je Grad Poreč prepoznao njegov prezentacijski potencijal te se obvezao da će ovaj iznimno vrijedan i atraktivan arheološki nalaz u budućnosti biti primjereno valoriziran i prezentiran javnosti.
U rujnu prošle godine ostaci plovila su odvezeni u centar ARC-Nucléart u Grenobleu, specijaliziran za konzervaciju i restauraciju ovakvih vrsta arheoloških nalaza. Vrhunska oprema ovoga centra, čija se vrijednost procjenjuje na 20 milijuna eura, omogućit će detaljno istraživanje u cilju što kvalitetnije konzervacije i restauracije plovila. Prema procjenama francuskih kolega konzervatorski-restauratorski postupak mogao bi trajati dvije do tri godine, nakon čega će se brod vratiti u Poreč gdje će se prezentirati javnosti zajedno s ostalim arheološkim materijalom pronađenim tijekom istraživanja.
Značajnu ulogu u projektu imaju francuski istraživači iz Centra Camille Jullian koji su prepoznali veliku arheološku vrijednost ovog nalazališta te zajedno s porečkim arheolozima sudjeluju u svim fazama obrade i analize arheološkog materijala.
Francuski tim vrhunskih stručnjaka, kojega čine Marie-Brigitte Carre, Laetitia Cavassa, Philippe Soubias i Tomoo Mukai, zadužen je za dokumentiranje, analizu i tipološku klasifikaciju keramike, dok porečki kustosi obrađuju stakleni i metalni arheološki materijal. Radi se na stotinama nalaza, među kojima se ističu ulomci amfora, lucerni, posuđa terra sigilata, kao i razni predmeti od stakla i metala. Ova zajednička suradnja ima za cilj sumirati sve postignute rezultate arheološkog istraživanja, klasificirati i analizirati nalaze, koristeći najsuvremenije metode i uređaje, kako bi se isti mogli uključiti u muzejski fundus, restaurirati i  prezentirati javnosti.
Projekt je u potpunosti financiran sredstvima francuskog Ministarstva Europe i vanjskih poslova koje putem Povjerenstva za arheološka istraživanja u inozemstvu daje snažnu podršku međunarodnim arheološkim misijama. Nastavak je to izvrsne suradnje francuskih i hrvatskih znanstveno-istraživačkih ekipa koja traje već više desetljeća te doprinosi obogaćivanju znanstvenih spoznaja i usavršavanju arheološke struke. Osim u ovom projektu, Centar Camille Jullian je uključen u arheološka istraživanja na lokalitetu Loron u Općini Tar-Vabriga, a koje od 1994. vodi Zavičajni muzej Poreštine.