Predavanje o porečkoj rivi u sklopu Europskih dana arheologije

Predavanje o porečkoj rivi u sklopu Europskih dana arheologije
U sklopu Europskih dana arheologije kustosica Klaudia Bartolić Sirotić održat će prigodno predavanje o nedavnim arheološkim istraživanjima na porečkoj rivi

U Hrvatskoj se od 17. do 19. lipnja 2022. obilježavaju Europski dani arheologije, manifestacija koja nastoji na popularan i pristupačan način prezentirati arheologiju i podijeliti nova arheološka saznanja s javnosti. Organizatori su Ministarstvo kulture Republike Francuske i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) uz niz partnerskih institucija. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu koji je okupio desetak partnera iz Hrvatske – muzeje, fakultete, stručna udruženja i druge institucije – koji će putem raznolikih i zanimljivih sadržaja publici približiti arheologiju. Publiku svih uzrasta očekuje bogat program koji uključuje stručna vodstva, arheološke lokalitete, radionice, predavanja, izložbe, predstavljanja knjiga, projekata i događanja, projekcije filmova, manifestacije i virtualni program.

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino jedina je partnerska institucija s područja Istre koja sudjeluje u manifestaciji.

U sklopu Europskih dana arheologije kustosica Klaudia Bartolić Sirotić održat će prigodno predavanje naslovljeno „Oteto moru, dano gradu – arheološka istraživanja na porečkoj rivi 2020. godine“, u kojemu će predstaviti rezultate najnovijih arheoloških istraživanja na rivi u Poreču. Predavanje će se održati u petak, 17. lipnja u 19 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine.

Arheološko istraživanje provedeno u sklopu uređenja porečke rive u prvoj polovici 2020. godine iznjedrilo je vrijedne nalaze i pružilo pregršt novih informacija o razvoju ovog dijela grada kroz dva tisućljećja. Iako je nalaz rimskog šivanog broda „Poreč I“  kruna istraživanja, nalazi arhitekture koja datira od antičkog pa sve do austrougarskog vremena te sitni arheloški materijal od keramike najveće kvalitete do stakla i metala, od kojega je najvažniji nalaz dviju brončanih skulpturica, iznimno su obogatili ne samo saznanja već i arheološku zbirku porečkog muzeja. Najvredniji nalazi moći će se razgledati u sklopu prigodne vitrine.

U Europskim danim arheologije u Hrvatskoj sudjeluju sljedeći partneri: Arheološki muzej u Zagrebu - Arheološki park Andautonija,  Arheološki muzej Narona, Gradski muzej Križevci, Gradski muzej Virovitica, Gradski muzej Vukovar, Muzej grada Trogira, Muzeji grada Karlovca,  Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej Vučedolske kulture, Muzeji hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor, Muzej seljačkih buna, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Općina Velika - Arheološki lokalitet Kaptol, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino.

Program događanja hrvatskih partnerskih institucija dostupan je na poveznici Europe - The program of my region - European Archaeology Days (journees-archeologie.fr)