„La mula de Parenzo“ oživjela na stranicama knjige

„La mula de Parenzo“ oživjela na stranicama knjige
Predstavljena zbirka dječjih likovnih i literarnih radova

Jučer je u Osnovnoj školi Finida u Poreču predstavljena zbirka dječjih radova učenika 4. b razreda nastalih u sklopu školskog projekta zavičajne nastave pod nazivom „La mula de Parenzo“, koji je u fokusu imao pjesmu i lik koji su proslavili Poreč u svijetu.

Kroz istraživanje pučke pjesme „La mula de Parenzo“, djeca su kroz razrednu i terensku nastavu analizirala tematiku, ritam, melodiju i značenje pjesme, povijesni i tradicijski kontekt u kojem je pjesma nastala, uključivši u svoje istraživanje roditelje, bake i djedove te širu obitelj kako bi otkrila zanimljive anegdote i duboki utjecaj ovog glazbenog nasljeđa na lokalnu zajednicu. Osim što su dobili priliku za izražavanja vlastite kreativnosti kroz pisanje i crtanje, ovaj projekt je potaknuo učenike na istraživanje i razumijevanje istarske kulture i tradicije.

Projekt je rezultirao živopisnim likovnim i literarnim radovima koji su ugledali svjetlo dana u četverojezičnoj knjizi pod nazivom „La mula de Parenzo: riječju i slikom“ čiji su izdavači Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino i Osnovna škola Finida, a realizirana je uz financijsku podršku Grada Poreča-Parenzo. Za ideju i provedbu projekta zaslužna je učiteljica razredne nastave Vedrana Vukić Stranić, dok je urednički dio posla na publikaciji obavila viša kustosica Elena Poropat Pustijanac. Grafičko oblikovanje i pripremu za tisak potpisuje mlada dizajnerica Marina Uljačić, koja je kao podlogu iskoristila motive starih porečkih razglednica ukomponirajući u njih dječje crteže imaginarne djevojke iz Poreča. Tekstove je na engleski jezik prevela Emili Černeka, na njemački Danijela Mihić, koja je zajedno s Livijom Bartolićem bila zadužena i za prijevod na talijanski jezik. Knjige su tiskane u nakladi od 200 primjeraka u zagrebačkoj tiskari Kerschoffset.

Na predstavljanju knjige okupili su se brojni roditelji, učitelji i drugi uvaženi gosti, a posebnu pažnju su zaslužili učenici 4. b, autori prve knjige koja tematizira „djevojku iz Poreča“, koji su čitali svoje priče te zajedno zapjevali neslužbenu himnu grada Poreča. Podršku su im dali porečki gradonačenik Loris Peršurić, ravnateljica škole Anita Sijerković Radin i ravnateljica muzeja Elena Uljančić, istaknuvši značaj ovog projekta za lokalnu i širu zajednicu.