Izložba o kartografu Sulejmana Veličanstvenog u Poreču

Izložba o kartografu Sulejmana Veličanstvenog u Poreču
Sutra se u Zavičajnom muzeju Poreštine otvara izložba o Piriju Reisu, kartografu sultana Sulejmana Veličanstvenog

Izložbu su danas na konferenciji za medije predstavili autori stručne koncepcije izložbe Ali Rıza İşipek iz Turske zaklade za podvodnu arheologiju - TINA i dr. sc. Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke, te u ime domaćina dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica porečkog muzeja.

Izložba se održava u sklopu niza međunarodnih događaja što ih tursko Ministarstvo kulture i turizma organizira povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Pirija Reisa iz 1513. godine. O značaju ove obljetnice govori i podatak da je UNESCO 2013. godinu proglasio upravo godinom Pirija Reisa. Izložba gostuje u četiri hrvatska grada: Rijeci, Poreču, Zagrebu i Dubrovniku, a održava se pod pokroviteljstvom Turske zaklade za podvodnu arheologiju - TINA. Nakon Rijeke, radovi ovog slavnog kartografa, moreplovca i admirala iz doba Sulejmana Veličanstvenog bit će tijekom rujna predstavljeni u Poreču, što je velika čast za naš grad, rekla je Uljančić-Vekić.

İşipek je izrazio zadovoljstvo gostovanjem izložbe u Hrvatskoj te istaknuo vrijednost Pirijeva kartografskog rada, posebno njegove Knjige plovidbe (Kitab-i Bahriye) objavljene prvi puta 1521. godine, a koju danas smatramo jednom od predmodernih knjiga o pomorstvu i navigaciji. Knjiga sadrži više od 800 karata i opisa luka, uvala, zaljeva, rtova, otoka, poluotoka, tjesnaca  i skloništa na Sredozemlju, kao i niz drugih za plovidbu važnih informacija.  Danas je diljem svijeta sačuvano preko 400 kopija knjige, a povodom ove obljetnice doživjela je i svoje novo izdanje.

Perinčić je dodala da okosnicu izložbe čine estetski vrlo privlačne replike portolana istočnojadranskih luka iz Knjige plovidbe. Osim toga izložba će uključivati repliku Pirijeve karte svijeta iz 1513., koja je među najstarijim očuvanim kartama koje prikazuju Ameriku te je nastala i na osnovu karata Kristofora Kolumba, zatim reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici (tehnika izrade keramike vrlo popularna u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog) te replike instrumenata korištenih za izradu karta i navigaciju. Istaknula je da se osmanska kartografija posebno razvila zahvaljujući Piriju Reisu koji je uveo niz noviteta poput natpisa na kartama i sl., te svojim eklektičkim pristupom osuvremenio i unaprijedio orijentalnu kartografiju.

Izložba se organizira pod pokroviteljstvom Turskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a sponzorira je turska zrakoplovna kompanija Turkish Airlines.

U Poreču će izložba biti otvorena do 30. rujna, a moći će se razgledati od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 18 sati. Nakon Poreča, izložba će biti predstavljena u Tehničkom muzeju u Zagrebu (03.10. – 10. 11.) i Etnografskom muzeju u Dubrovniku (15. 11. – 30. 12.).