In memoriam: Giovanni Paoletti (1943. – 2020.)

In memoriam: Giovanni Paoletti (1943. – 2020.) Giovanni Paoletti
Preminuo Giovanni Paoletti (1943. – 2020.), dugogodišnji suradnik porečkog muzeja
S velikom tugom javljamo da je preminuo Giovanni Paoletti (1943. – 2020.), Porečan iz Cimarela s tršćanskom adresom - najveći dobročinitelj našeg muzeja u posljednja tri desetljeća.
Paoletti je obožavao Poreč i u Trstu je imao privatnu zbirku predmeta o Poreču koju je cijeli život obogaćivao – zavidjeli smo mu na tome jer je zbirka mogla konkurirati i muzejskoj. Dvadeset godina pratio je rad Muzeja i pomogao da se Muzej obogati s 500 predmeta iz povijesti Poreča i Poreštine. Muzejsku je biblioteku darivao brojnom stručnom literaturom i pomagao nam je u pronalaženju one koja nam je nedostajala. Uvijek smo se zato veselili njegovim posjetima i onome što je, kao istinski filantrop, imao za nas u svojoj čuvenoj aktovci.
Giovanni Paoletti bio je numizmatičar i jedan od osnivača numizmatičke tvrtke Giulio Bernardi u kojoj je radio do posljednjeg dana – kao predsjednik Svjetske federacije numizmatičara nesebično je stavljao na raspolaganje svoja stručna znanja iz toga polja i klasificirao i atribuirao nam sve predmete numizmatičke zbirke.
Pomagao nam je i na druge načine: oko organizacije i gostovanja padovanskog muzeja i posredovao prilikom sklapanja poslovnih suradnji s talijanskim institucijama koji čuvaju porečku baštinu, kao što je Societa' di archeologia e storia patria iz Trsta čiji je bio tajnik.
Uopće, mnogo nas je naučio po pitanju profesionalnosti, temeljitosti i strpljivosti, kao i o nužnoj diplomatičnosti i ustrajnosti potrebnoj u onome što radimo.
Bio je član Društva prijatelja Giostre od prvog dana osnutka. Giostrante je vodio u obilazak kulturnih znamenitosti Trsta i tamo, kao i na svim drugim stručnim izletima, nesebično dijelio njegova znanja.
Porečki muzej bio mu je relevantna točka u gradu gdje je ponedjeljkom redovito navraćao i pronalazio istomišljenike koje je svojim iskustvom i širinom oblikovao. Nedostajat će nam zbog toga ti ponedjeljci, dugi razgovori o povijesti i kulturi.
Ostaje sjećanje na njega i van Muzeja: njegova kuća na Cimarelu koju je obožavao i maslinik uz cestu u Varvarima. Iznad svega, nedostajat će nam njegov plemeniti lik.
Za njim ostaje velika praznina jer s njim odlazi čitav jedan svijet.
Porečki muzealci
 
https://www.youtube.com/watch?v=N9C3X0x-reQ&t=98s