Edukativno-pedagoški programi u svibnju

Edukativno-pedagoški programi u svibnju
Edukativno-pedagoški program u svibnju

U sklopu programa obilježavanja 140. obljetnice osnutka porečkog muzeja, u svibnju se nastavlja s edukativno-pedagoškim programom, organizacijom kreativnih radionica, prezentacijom rezultata radionica i stručnim vodstvom za građanstvo po izložbi "Crte lica: izbor iz fundusa porečkog muzeja".

Prva u nizu aktivnosti je radionica kaligrafije  za djecu od 4. do 8. razreda koju zajednički organiziraju DND Poreč i Centar za posjetitelje "La mula de Parenzo". Radionica će se održati u srijedu 8. svibnja u 17.30 h u sjedištu DND-a Poreč (Trg kneza Branimira 2), a vodit će je Dea Curić.

U ponedjeljak 13. svibnja, s početkom u 17 sati, u Centru za posjetitelje "La mula de Parenzo" održat će se druga po redu radionica iz novog muzejskog pedagoškog programa naziva "Muzej 3+". Ove su radionice namijenjene djeci od 3 do 6 godina i njihovim roditeljima a svaka će biti drugačijeg sadržaja - od kreativnih i likovnih do znanstvenih tema. Zbog ograničenog prostora, uz dijete može sudjelovati samo jedan roditelj. Broj polaznika/ca na radionicama je ograničen, potrebna je prijava na e-mail: lamuladeparenzo@muzejporec.hr .

Zavičajni muzej Poreštine u suradnji s udrugom Pozitron ove godine sudjeluje na 29. Muzejskoj edukativnoj akciji u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva na temu "Muzeji i STEAM?!". STEAM je skraćenica koja je zamijenila skraćenicu STEM (što obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), time što je u engleskom jeziku u sam STEM dodan "ART" odnosno "umjetnost". Ovom temom željelo se pokazati kako se umjetnost i društvene znanosti zapravo nadograđuju u STEM-u ili kako STEAM funkcionira u muzejima. U akciji, koja traje od 18. travnja do 18. svibnja, sudjeluje 55 muzeja, galerija i kulturnih centara iz cijele Hrvatske, u kojima će pokazati povezanost prirodnih, humanističkih i društvenih znanosti. Porečani su se u cijelu priču uključili organiziranjem radionica programiranja za djecu viših razreda osnovne škole čiji će rezultat biti izrada QR rute, odnosno aplikacije naziva “QR Art Walk Poreč”. Aplikacija će imati funkciju čitanja QR kodova koji će omogućiti otkrivanje detaljnih informacija o skulpturama postavljenim u javnom prostoru grada Poreča.  Javna prezentacija aplikacije, uključujući vođenu turu porečkim skulpturama koje predstvaljaju neke od najznačajnijih djela hrvatskih kipara 20. stoljeća, održat će se u ponedjeljak, 20. svibnja s početkom u 17 sati. Polazak je predviđen s Trg slobode. 

Stručno vodstvo po izložbi "Crte lica: izbor iz fundusa porečkog muzeja", koja je krajem veljače otvorena u Zavičajnom muzeju Poreštine, održat će autorica izložbe dr. sc. Elena Uljančić u srijedu 22. svibnja od 16 do 17 sati. Izložbom se prikazuje odabir od stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki, a na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja. Ulaz je slobodan i nije potrebna prijava. Izložba se može razgledati radnim danom od 11 do 14 sati, odnosno po najavi.

Za više informacija zainteresirani se mogu javiti u Zavičajni muzej Poreštine putem e-mail adrese: info@muzejporec.hr i na broj telefona 431 585.