Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige
Povodom Međunarodnog dana dječje knjige, koji se obilježava 2. travnja 2021. godine, prolistajte našu nagrađenu slikovnicu
Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine 2. travnja kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena.
 
Tim povodom prilažemo vam poveznicu na muzejsku web stranicu s našom višestruko nagrađenom slikovnicom "Kratka pripovijest o Zvanetu Nedostojnom, gospodaru Palače Sinčić" koje možete prolistati online:
https://www.muzejporec.hr/.../2021/04/02/slikovnica.pdf

Knjiga za djecu "Kratka pripovijest o Zvanetu Nedostojnom, gospodaru palače Sinčić", objavljena 2009. godine u izdanju Zavičajnog muzeja Poreštine, dobitnik je nagrade "Lice knjige" za 2008./2009. godinu u kategoriji najbolje ilustracije knjige u cjelini te finalist u kategorijama za najbolji grafički dizajn i najbolju ilustraciju naslovnice. Osim toga, uvrštena je u izbor ukupno 27 naslova hrvatskih nakladnika za sudjelovanje na izložbi "Book Art International", koja se održala u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu 2010. te na izložbi "Best Designed Books All Over The World", koja se održala 2011. u Leipzigu.
 
Priča o Zvanetu Sincichu, odnosno Zvanetu Nedostojnom, kako se javlja u djelu, priča je iz dva vremena, u kojoj se vrlo vješto isprepliću događaji iz života povijesne osobe sa sudbinom sedmogodignjeg dječaka Marka, kojega počinje nagrizati škrtost. Priča je to koja vrvi iznenađenjima, napeta i zanimljiva, a istovremeno poučna. Kroz knjigu se progovara o povijesti obitelji Sincich, ali ona istovremeno čitatelju donosi pregršt povijesnih činjenica o arhitekturi, modi, običajima i životu onoga vremena. Osim poučne strane, autori nisu zanemarili ni onu etičnu, gradeći priču koja nenametljivo i spontano progovara o ljudskim slabostima, škrtosti, pohlepi, gramzivosti, suprotstavljajući ih poštenju, širokogrudnosti, dijeljenju.
Likovna podloga knjige nastala je zahvaljujući spretnoj ruci ilustratorice i dizajnerice Srđane Modrinić. Tekst je popraćen ručno izrađenim crtežima koji do najsitnijih detalja oživljavaju likove i događaje opisane u knjizi. U realizaciji crteža autorica je imala na raspolaganju podatke iz arhivskih izvora i literaturu o povijesti Poreča, čime se crteži grada, odjeće, posuđa, dobili na povijesnoj vjerodostojnosti, ali istodobno istaknuli istančani kreativan i kvalitetan likovni izričaj ilustratorice. Realizacija knjige povjerena je Studiju Cuculić iz Zagreba, a koordinaciju autorskog tima izvršila je tvrka Muze iz Zagreba. Knjiga je nastala u sklopu europskog projekta Interreg IIIA – B.A.R.C.A. in the Adrias Kolpos u kojem je porečki muzej sudjelovao, a potporu su pružili i Grad Poreč te Istarska županija.