Dovršena sanacija međukatnih konstrukcija, sredstva odobrilo i Ministarstvo kulture i medija

Dovršena sanacija međukatnih konstrukcija, sredstva odobrilo i Ministarstvo kulture i medija
Odlukom o dodjeli sredstava za izgradnju, održavanje i opremanje ustanova kulture (investicijske potpore), Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je Zavičajnom muzeju Poreštine 150.000,00 kn za građevinske sanacije međukatne konstrukcije

Odlukom o dodjeli sredstava za izgradnju, održavanje i opremanje ustanova kulture (investicijske potpore), Ministarstvo kulture i medija dodijelilo je Zavičajnom muzeju Poreštine - Museo del territorio parentino 150.000,00 kn za građevinske sanacije međukatne konstrukcije zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine. Istom Odlukom Gradskoj knjižnici Poreč dodijeljeno je 60.000,00 kn za zamjenu prozora u matičnom odjelu i opremanje informatičke prostorije u odjelu za mlade.

Podsjetimo, sanacija međukatnih konstrukcija dio je obnove Zavičajnog muzeja Poreštine, jednog od glavnih projekata kulturne politike Grada Poreča-Parenzo, koji se odvija kroz nekoliko faza s ciljem kompletne rekonstrukcije zgrade te izrade novog stalnog muzejskog postava. U posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući sredstvima Grada Poreča-Parenzo te međunarodnim pomoćima talijanske Regije Veneto, a sada i Ministarstva kulture i medija, u potpunosti je sanirano krovište, dok je u prizemlju provedena konsolidacija temelja te riješeno pitanje kapilarne vlage. Radovima u prizemlju prethodilo je arheološko istraživanje kojim je, među ostalim, otkriven te konzerviran podni mozaik iz 1. stoljeća. Nedavno je dovršena sanacija međukatnih konstrukcija, čime su dva velika salona ponovno vraćena u funkciju.

Dovršene radove obišao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić u pratnji ravnateljice Muzeja Elene Uljančić. Kako je napomenula ravnateljica, činjenica da su dva salona sad obnovljena veliki je korak naprijed kod njihova vraćanja u funkciju. Dovršetkom radova statičke konsolidacije bit će afirmiran spomenički karakter palače Sincich te stvoreni uvjeti za daljnje uređenje sklopa zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine.