U Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena izložba dječjih radova

U Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena izložba dječjih radova
DANAS JE U ZAVIČAJNOM MUZEJU POREŠTINE – MUSEO DEL TERRITORIO PARENTINO OTVORENA IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA NASTALIH NA RADIONICAMA KREATIVNOG RECIKLIRANJA PAPIRA I UVEZIVANJA.

Prisutne su na otvorenju pozdravile ravnateljica muzeja dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, koja je djeci izrazila dobrodošlicu u najstariji muzej u Istri, koji ove godine slavi 130 godina, te voditeljica projekta Sabina Damiani.

Projekt se provodio kroz razdoblje ljetnih praznika, a u njemu je sudjelovalo sedamdesetak djece iz dječjih vrtića Paperino (skupine Pescolini i Tartarughe) i Cipelići (skupina Slovkići), te skupina učenika viših razreda Talijanske osnovne škole - Scuola elemenatre italiana "Bernardo Parentin" iz Poreča.

Ove su radionice osmišljene kako bi djeci približili nematerijalnu baštinu kroz tehnike i materijale koji su sve manje u uporabi, a na zabavan, kreativan i moderan način. Kroz ovakve kreativne tehnike djeci je omogućeno da kroz ručnu obradu stvaraju predmete koje su inače navikli nalaziti u prodaji. U radionicama se, koristeći stari papir, izrađivao novi koji je bio korišten za pisanje, crtanje i izrađivanje knjiga. Uz recikliranje papira, djeca vrtićke dobi naučila su izraditi knjižice na savijanje, dok su osnovnoškolci savladali tehnike uveza brošura te japanskog uveza. Takve su radionice bitne za poticanje na promišljanje i stvaralaštvo kao i za razvoj fine motorike, objasnila je na otvorenju voditeljica radionica Sabina Damiani.

Cilj je bio kvalitetno i kreativno provođenje vremena kroz ljetno razdoblje, a djeci je omogućeno učenje novih vještina i stvaranje novih interesa, kao i međusobno druženje i upoznavanje. Također, uvodom u svijet papira i knjigoveštva, djeca su imala priliku upoznati tehnike i vidjeti materijale koji su u današnje doba sve manje u uporabi, ali istodobno imaju široku primjenu i veliku vrijednost u umjetnosti.

Projekt je proveden uz financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda gradova i općina, u sklopu natječaja "Mali projekti za bolje sutra".

Izložba se može razgledati po najavi do petka, 3. listopada, u radno vrijeme Muzeja (od 8 do 16 sati).