Porečki muzej dobio novu muzejsku zbirku

Porečki muzej dobio novu muzejsku zbirku
U Zavičajnom muzeju Poreštine formirana „Zbirka turizma Poreštine“

Upravno vijeće Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino na sjednici održanoj 17. siječnja 2014. godine odobrilo je porečkom muzeju formiranje nove muzejske zbirke.

Predmeti vezani uz turizam (turističke tiskovine, odjeća, oprema, namještaj, suveniri i sl.) odsada će biti dio „Zbirke turizma Poreštine“. Tema turizma jedna je od tema koje će biti predstavljene novim muzejskim postavom, stoga je formiranje navedene muzejske zbirke opravdano i nužno zbog daljnjeg rada na novom stalnom postavu.

Poreč je danas jedno od najstarijih i najrazvijenijih turističkih područja Hrvatske. Duga turistička tradicija spojena s povoljnim prometno-geografskim i klimatskim uvjetima, kao i s prirodnim i kulturno-povijesnim bogatstvom grada, dala je ovom području mogućnost izrastanja u jadranskog turističkog diva. Turizam se u Poreču razvija i njeguje od sredine 19. stoljeća, a poseban procvat doživio je nakon Drugog svjetskog rata. Procvat turizma u Poreču posebno povezujemo s razvojem dviju turističkih organizacija: Rivierom i Plavom lagunom, koje su zajedno s upravom grada sudjelovale u njegovom ubrzanom razvoju. Turizam je razvijen i u drugim mjestima Poreštine (Vrsar, Funtana, Tar) zbog čega ga danas smatramo glavnom gospodarskom djelatnošću na ovim prostorima.

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino želi u novom stalnom postavu prezentirati sveukupnu materijalnu i nematerijalnu turističku baštinu Poreča i Poreštine. Ovim putem poziva sve građane Poreča i Poreštine, kao i ostale građane, koji posjeduju predmete vezane uz turizam u najširem smislu da se jave na brojeve telefona 052/431 585 i 052/452 738 ili e-mail info@muzejporec.hr.