U utorak otvorenje izložbe "Polje znanja"

U utorak otvorenje izložbe "Polje znanja"
U utorak, 26. studenog 2013., s početkom u 18 sati u Galeriji Sinčić u Poreču bit će otvorena izložba pod nazivom “Polje znanja: Povijest porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja“

Ovom izložbom vodimo vas na „polje znanja“ ─ imanje podno brežuljka Sv. Marko, gdje se više od stotinu godina susreću i prožimaju poljoprivredno istraživanje, poljoprivredno obrazovanje i primjena teorijskih znanja u poljoprivrednoj praksi.

Javnosti će se predstaviti predmeti koji se najvećim dijelom čuvaju u Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč, nešto manje u Srednjoj školi Mate Balote, ali i predmeti iz privatnih kolekcija. Navedene ustanove danas smatramo pravnim slijednicima  Pokrajinske vinarsko-voćarske stanice osnovane 1875. godine, odnosno Škole za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, osnovane 1883. godine, te kao takve baštinicima porečke tradicije u poljoprivrednoj znanosti i obrazovanju.

Izložba je rezultat muzeološkog i istraživačkog terenskog rada provedenog s ciljem pronalaženja, evidentiranja i prikupljanja sačuvane građe, ali i dokumentiranja memorija ljudi o djelatnostima i aktivnostima porečkog poljoprivrednog instituta, kao i poljoprivredne škole, te njihovoj ulozi u razvoju poljoprivredne znanosti i školstva u Hrvatskoj.

Autorica izložbe je Elena Poropat Pustijanac, a organizatori su Institut za poljoprivredu i turizam i Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino. Financijski pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Poreč-Parenzo i Institut za poljoprivredu i turizam Poreč.