U Taru održan skup "Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt"

U Taru održan skup "Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt"
U petak, 10. listopada, u Zajednici Talijana u Taru održan je međunarodni znanstveni skup “Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt”

Susret je organiziralo Humanističko društvo Histria iz Kopra u suradnji sa Zajednicom Talijana “Giovanni Palma” iz Tara te uz podršku Istarskog povijesnog društva i Zavičajnog muzeja Poreštine, pridružujući se na taj način obilježavanjima stogodišnjice početka Prvoga svjetskog rata koja se organiziraju diljem Europe i svijeta.

Skup se održao pod visokim znanstvenim pokroviteljstvom Instituta za povijest Milka Kosa pri Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti (ZRC SAZU), Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture i Regionalnog Instituta za povijest oslobodilačkog pokreta Furlanije i Julijske krajine, u čija su imena pozdravili prisutne Petra Svoljšak, Amir Muzur i Franco Cecotti. Prisutnima se obratila i zamjenica župana Istarske županije, gospođa Giuseppina Rajko, kao i svi predstavnici organizatora, poželjevši svim sudionicima plodonosan rad.

Na studijskom danu aktivno je sudjelovalo dvadesetak znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji su analizirali specifične teme vezane za socijalnu povijest Istre u razmatranom razdoblju. Susret je otvoren glazbenom točkom Livija Morosina, uz pratnju Vedrana Šilipetra, koji je kroz riječi “…nisan ja za vojsku, nisan ja za glad, ni za črnu zemlju…” iz pjesme “1914 – Mojen didu”, iskazao osjećaje koji su prije stotinu godina bili zajednički mnogim ljudima iz Istre. Svojim je nastupom također sažeo prvobitni cilj ovog skupa - upozorenje na sveopće ludilo rata. Nakon što je Franco Ceccotto otvorio skup svojim uvodnim izlaganjem, definirano je i opće stanje o istraživanjima o Prvom svjetskom ratu, gdje se zaključilo da je potrebna historiografija koja će kao centralnu temu studija imati čovjeka i populaciju.

Studijski je dan bio podijeljen u tri dijela, posvećena demografskim kretanjima, zatim zdravstvu i javnom zdravlju te gospodarstvu i društvu u Istri tijekom Velikoga rata. U prvoj sesiji "Stanovništvo" izlagali su: Danijela Doblanović, Gabriela Braić, Mirjan Flego, Davor Salihović i Monika Zuprić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Odsjek za povijest), Robert Doričić (Katedra Čakavskog sabora Lovran), Igor Eterović (Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini), Euro Ponte (Conservatorio di Storia Medica Giuliana), Franco Stener (Fameia Muiesana) i Dean Krmac (Humanističko društvo Histria). U drugoj sesiji “Zdravstvo” sudjelovali su: Rino Cigui (Centro di ricerche storiche, Rovigno), Katarina Keber (ZRC SAZU, Zgodovinski inštitut Milka Kosa), Iva Milovan (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Odsjek za povijest), Milan Radošević (HAZU, Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci, Područna jedinica u Puli), a u trećoj “Gospodarstvo i društvo” izlagali su: Denis Visintin (Muzej grada Pazina), Deborah Rogoznica (Archivio regionale di Capodistria - Società umanistica Histria), Elena Poropat Pustijanac (Zavičajni muzej Poreštine) te Alenka Župančić (Ljubljana). Otvorena je i izložba pod nazivom “Krnica oko Velikog rata” (Povijesni i pomorski muzej Istre, Pula - Museo storico e navale dell’Istria, Pola).

Za ovu je priliku postavljena i izložba fotografija “Krnica oko Velikog rata – Carnizza intorno alla Grande guerra – Krnica okoli Velike Vojne” u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. O izložbi su govorili ravnatelj Gracijano Kešac te kustosice izložbe Lana Skuljan Bilić i Klara Buršić- Matijašić, koja je ujedno i nasljednica autora fotografija, Antonija Scabicha.

Ovoj je inicijativi također dodijeljen službeni znak najviših nacionalnih organa za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata svih triju država (Hrvatski odbor za obilježavanje stogodišnjice Prvoga svjetskog rata, Presidenza del Consiglio dei Ministri - Struttura di missione per gli anniversari di interesse nazionale, Nacionalni odbor za obeležitev 100-letnic 1. svetovne vojne), zbog čega je uvršen u nacionalne kalendare događanja. Skup su također podržali Općina i Turistička zajednica Tar-Vabriga, dok su drugi sudjelovali s donacijama (Grad Buzet, Banka Koper, Zdravniška zbornica Slovenije).

Akti studijskog dana bit će objavljeni u lancu Histria Colloquium, Humanističkog društva Histria.

Više o samom skupu možete naći na linkovima: http://www.histriaweb.eu ili http://www.muzejporec.hr/hr/projekti/istra-u-velikom-ratu/