U Poreču otvorena izložba o povijesti operete

U Poreču otvorena izložba o povijesti operete
Izložba „Vi ste moje veliko srce ̶ Opereta iz Trsta i Opatije prema Europi“ / „Tu che m'hai preso il cuor – L'operetta da Trieste e Abbazia all'Europa“ otvorena je sinoć u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču.

Ovu zanimljivu izložbu o povijesti operete u Europi, s posebnim naglaskom na operetu u Opatiji i Trstu, potpisuje talijanska kazališna kritičarka Rossana Poletti. Organizator izložbe je Međunarodna operetna udruga – Friuli Venezia Giulia (Associazione internazionale dell'operetta – Friuli Venezia Giulia), a nastala je u suradnji s Gradskim kazališnim muzejem „C. Schmidl“ i Fondazione Teatro Lirico „G. Verdi“ iz Trsta. Izložba je premijerno otvorena u Trsu 2009. godine na inicijativu osnivača Udruge Danila Solija, nakon čega je gostovala diljem Europe – u Rimu, Beču, Grazu, a nakon hrvatskih gradova Opatije i Rijeke stigla je i u Poreč.

Na otvorenju je prisutne pozdravila ravnateljica porečkog muzeja dr. sc. Elena Uljančić-Vekić izrazivši zadovoljstvo što Muzej ugošćuje izložbu koja pruža očaravajuće putovanje u glazbeno-scensku povijest ovog nekad vrlo popularnog žanra. Kustosica izložbe Rossana Poletti iznijela je kratak pregled povijesti operete kroz najpoznatija djela, skladatelje, libretiste i izvoditelje. Na prilici da predstave rezultat svog dugotrajnog rada zahvalila se i predsjednica Međunarodne operetne udruge Marisa Lorenzon Pallini. Otvorenje je obogatio tenor Andrea Binetti koji je interpretirao poznate arije iz nekoliko čuvenih opereta.

Na izložbi je kroz više panoa predstavljen velik broj katalogiziranih izložaka: stare fotografije umjetnika i scenografije, plakati i programi, ilustrirane naslovnice libreta i partitura, dokumenti i autogrami, stare razglednice, skice scenografije i kostima, medalje – sve kopije originala koji se čuvaju u Gradskom kazališnom muzeju „C. Schimidl“, uz dodatak materijala koji su prikupili privatni kolekcionari te izložaka koje je za ovu izložbu posudio Teatro Lirico „G. Verdi“. Izložba je podijeljena u nekoliko dijelova koji daju kronološki i vizualni pregled povijesti operete s posebnim naglaskom na Opatijski festival, čiji počeci sežu u daleku 1935. godine, te poslijeratni Tršćanski festival nadahnut upravo sjećanjem na izuzetan uspjeh koji je u tom kratkom vremenskom razdoblju  postigao festival operete u Opatiji.

Izložba će se moći razgledati radnim danima od 10 do 13 sati do 28. listopada, uz slobodan ulaz. 

 

Fotogalerija
opereta 1 opereta 2 opereta 4
Opereta 3 Opereta 5 opereta 6