U Muzeju održana radionica tradicionalnog pletenja košara

U Muzeju održana radionica tradicionalnog pletenja košara
U porečkom muzeju održana je 2. i. 3. veljače 2013. radionica tradicijskog pletenja košara (sprta) od vrbovog pruća (bekva).

Nakon uspjeha prošlogodišnjih radionica, u kojima je umijeće pletenja košara usvojilo četrdesetak polaznika, i ove je godine postojao veliki interes građana za savladavanje tehnike ovog gotovo zaboravljenog tradicijskog zanata. Pod vodstvom kustosice Vltave Muk i uz pomoć demonstratora Marijana Paljuha, koji je podijelio svoje znanje o pletenju i pomagao praktičnim savjetima, radionicu je uspješno završilo trinaestero polaznika.

Radionica je osmišljena nakon provedenih terenskih istraživanja, u sklopu kojih su sakupljeni i zabilježeni podaci o ovom umijeću, te nakon proučavanja muzejskih predmeta, literature i filmova etnografske tematike. Održana je s ciljem da se polaznicima prenese vještina stvaranja ovih nekad nezamjenjivih pomagala, izrađenih od ekološkog i razgradivog materijala.
Najavljena je i još jedna radionica koja će se održati posljednjeg vikenda u mjesecu, no zbog velikog interesa građana već sad je gotovo popunjena.