U četvrtak promocija knjige "Vodič kroz vodu" i otvorenje izložbe "Memorija vode"

U četvrtak promocija knjige "Vodič kroz vodu" i otvorenje izložbe "Memorija vode"
U četvrtak, 30. studenog 2017. u Zavičajnom muzeju Poreštine održat će se promocija knjige "Vodič kroz vodu: povijest porečke vodoopskrbe" i otvorenje izložbe "Memorija vode"

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino ima čast pozvati vas na promociju knjige "Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča" dr. sc. Elene Uljančić-Vekić i otvorenje izložbe "Memorija vode" autora dr. sc. Elene Uljančić-Vekić i Studija Sonda, koje će se održati u četvrtak, 30. studenog u 18 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine, Decumanus 9, Poreč. 

Knjiga je rezultat opsežnog istraživanja arhivske građe u Državnom arhivu u Pazinu, Državnom arhivu u Rijeci, Arhivu Istarskog vodovoda u Buzetu, Biskupijskom arhivu u Poreču i muzejskom fundusu Zavičajnog muzeja Poreštine, terenskom istraživanju te pomnom proučavanju literature relevantne za naslovnu problematiku. U prvom dijelu knjige rasvjetljava se povijest vodoopskrbe u gradu Poreču, što je popraćeno i brojnim slikovnim prilozima, dok je drugi dio knjige kataloški, a u njemu se daje popis grla cisterni i bunara porečke starogradske jezgre s osnovnim podacima o svakom evidentiranom grlu.

Knjigu će predstaviti: recenzenti prof. dr. sc. Neven Budak i dr. sc. Sandi Blagonić, urednica Elena Poropat Pustijanac i autorica dr. sc. Elena Uljančić-Vekić

Nakon predstavljanja knjige slijedi otvorenje izložbe "Memorija vode" autora Elene Uljančić-Vekić i Studija Sonda. Izložba je postavljena s ciljem poticanja na promišljanje o važnosti pitke vode, podizanja svijesti o vrijednosti, očuvanju i korištenju vode, osvješćivanja javnosti  o potrebi racionalnog upravljanja i gospodarenja pitkom vodom, upoznavanja javnosti s očuvanom graditeljskom baštinom vezanom uz vodoopskrbu te ukazivanja na potrebu njihove zaštite i čuvanja. 

Podijeljena je u tri prostorno odvojene, ali povezane tematske cjeline, koje progovaraju o odnosu prema vodi jučer, danas i sutra. Prvi dio postavljen u prizemlju muzeja čini izložba fotografija Renca Kosinožića s motivima grla cisterni i bunara s područja starogradske jezgre. Ovaj dio predstavlja male, ali dragocjene spomenike prošlosti svakodnevice naših davnih sugrađana koji su podsjetnik o svijetu u kojem su nastali, interakcijama ljudi i ambijenata iz njihova okruženja. Ta ista grla postaju dekorativni elementi skrovitih porečkih dvorišta što je vidljivo i na primjeru grla cisterne u dvorištu palače obitelji Sincich – druge tematske cjeline ove izložbe, koja govori o odnosu prema vodi danas. Posljednji dio izložbe smješten je u Galeriji Sincich i otvara pitanje budućnosti vode i odnosa prema njoj.

Knjiga je tiskana uz pokroviteljstvo Grada Poreča-Città di Parenzo, Istarske županije i Regije Veneto, a pokrovitelji izložbe su Grad Poreč-Città di Parenzo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. 

Izložba