Šetnja do Picuga

Šetnja do Picuga
PROSLAVA 130. OBLJETNICE UTEMELJENJA POREČKOG MUZEJA ZAPOČINJE U NEDJELJU, 25. SVIBNJA, REKREATIVNO-EDUKATIVNOM ŠETNJOM OD POREČA DO ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA PICUGI, KOJOM SE SIMBOLIČKI PROLAZI PUTEVIMA PRVIH ARHEOLOGA – OSNIVAČA NAJSTARIJEG MUZEJA U ISTRI

Pridružite nam se u nedjelju, 25. svibnja, u rekreativno-edukativnoj šetnji od Poreča do arheološkog nalazišta Picugi. U otkrivanje Picuga kreće se s Trga slobode u 9 sati pod vodstvom arheologa Davora Munde i povjesničara Gaetana Benčića, koji će na putu dugom oko 6,5 kilometara šetačima otkriti pregršt zanimljivosti. Preporučuje se ponijeti prikladnu obuću i odjeću, te sve ostale potrepštine za ugodan i siguran boravak u prirodi.

Šetnja se organizira povodom obilježavanja 130. obljetnice osnutka porečkog muzeja. Naime, u Poreču je 1884. godine osnovan Pokrajinski arheološki muzej Istre (Museo archeologico provinciale dell'Istria), kao prva muzejska institucija na području Istre, a Zavičajni muzej Poreštine smatra se danas njegovim pravnim slijednikom. Osnovu prvog muzejskog fundusa činili su upravo arheološki nalazi s Picuga, jednog od najvrjednijih prapovijesnih nalazišta u Istri, pa je ova šetnja zapravo simbolički povratak na puteve prvih arheologa – osnivača najstarijeg muzeja u Istri. 

Plakat možete pogledati klikom na sliku.