Šetnja do arheološkog lokaliteta Loron

Šetnja do arheološkog lokaliteta Loron
Zavičajni muzej Poreštine obilježava 35. Međunarodni dan muzeja rekreativno-edukativnom šetnjom koja kreće iz mjesta Červar Porat i prolazi, između ostalog, kroz arheološko nalazište Červar te antičke vile Loron.

Pridružite nam se u subotu 16. svibnja u rekreativno – edukativnoj šetnji do arheološkog nalazišta Červar i vile rustike Loron. U otkrivanje se kreće iz mjesta Červar Porat u 9:30 sati pod stručnim vodstvom arheologa Davora Munde te povjesničara dr. sc. Elene Uljančić-Vekić i Gaetana Benčića, koji će putem otkriti pregršt novih saznanja. Šetači će saznati zanimljive činjenice vezane za tvornicu amfora koja je tamo djelovala od I. do III. stoljeća, a za koju su vezane mnoge priče o važnim moćnicima i fatalnim ženama u antičkoj Istri. Preporučamo da sa sobom ponesete prikladnu odjeću i obuću te sve ostale potrepštine za siguran i ugodan boravak u prirodi. Nakon obilaska za sve sudionike bit će osigurana okrepa.

Šetnja se organizira prigodom obilježavanja 35. Međunarodnog dana muzeja u kojoj sudjeluje stotinjak muzeja na cijelom području Hrvatske. Cilj ove kulturne manifestacije je, u skladu s ovogodišnjom temom - Muzeji za održivo društvo, ukazati na neizostavnu ulogu muzeja u  razvoju društva, posredovanju novih ideja i  preispitivanju te redefiniranju ljudskog djelovanja na svim područjima života, s namjerom stvaranja održive perspektive za nadolazeće generacije.