Rimska keramika u fokusu zanimanja arheologa

Rimska keramika u fokusu zanimanja arheologa
U porečkom muzeju održan je 14. listopada studijski dan posvećen antičkoj i kasnoantičkoj keramici, a okupio je 15 stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije i Francuske.

Ovaj međunarodni susret arheologa nastao je na inicijativu arheologinje Yolande Marion, stručnjakinje za amfore iz Instituta Ausonius iz Bordeauxa. Ona već više od dva desetljeća proučava amfore s lokaliteta Loron u sklopu međunarodnog arheološkog istraživanja koje predvodi Zavičajni muzej Poreštine.

Cilj studijskog dana bio je razmjena informacija i iskustava među stručnjacima vezano uz istraživanje, analizu i interpretaciju keramike. Ovom prilikom arheolozi su posebnu pažnju posvetili keramici opće uporabe, kao i  gruboj keramici, koja datira u antičko (rimsko) i kasnoantičko doba. Pritom su predstavljeni raznovrsni primjerci iz Lorona, ali i drugih lokaliteta, čime je omogućena direktna analiza, interpretacija i komparacija keramike te mogućnost rasprave i donošenja zaključaka.

Susret je protekao u radnoj atmosferi  i ugodnom ozračju, a sami sudionici su izrazili zadovoljstvo organiziranjem ovakvog studijskog dana te zaključili da je nužno i dalje proučavati ove tipologije keramike kako bi se što bolje fiksirala kronologija njihova nastanka, mjesta proizvodnje i smjerovi njihove distribucije.