Predstavljanje zbirke eseja "Tajne veze" Đorđa Matića

Predstavljanje zbirke eseja "Tajne veze" Đorđa Matića
U četvrtak 5. listopada u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine održat će se predstavljanje zbirke eseja Đorđa Matića "Tajne veze"

Izdavačka kuća Sandorf i Zavičajni muzej Poreštine imaju čast pozvati Vas na promociju knjige Đorda Matića Tajne veze.

Četvrtak, 5. listopada 2017. u 19.00 sati

Galerija Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine

Decumanus 9, Poreč

O knjizi će govoriti Goran Prodan, Gaetano Benčić i autor Dorde Matić.

***

Zbirka eseja Tajne veze, s podnaslovom Slušanja, osluškivanja, posve je iznimna u svom pristupu glazbi i glazbenicima, i preko njih, nama ovdašnjima – ondašnjima i sadašnjima.

Đorđe Matić pažljivo sluša i osluškuje, dubinski sondira, pomno čita i proniče – neupitno uspješno – u tajne veze i značenja koja će mnogom površnom slušatelju-konzumentu naprosto promaknuti, a onima koji mu se pridruže u (re)interpretiranju ne samo glazbe, otvorit će neke nove vizure i navesti ga na neka svježa tumačenja i glazbe koju je slušao i sluša, i sredine u kojoj je živio i živi.

Stilski osebujan i samosvojan, imaginativan i akribičan, dojmljive erudicije i istančane auditivne percepcije, senzibiliziran za jedva čujne vibracije i odjeke, sklon poliperspektivnom sagledavanju fenomena kojima se bavi, blagodareći – teško izborenom – povlaštenom položaju promatrača iz iskošenog, egzilantskog, apatridskog motrišta, Matić razabire nijanse u semantici i izvodi katkad na prvi pogled začudne, ali neumoljivo logične zaključke, vješto žonglirajući prostorno-vremenskim asocijacijama, povezujući ono naizgled posve nepovezivo i pokidano, i približavajući ono naizgled beznadno udaljeno.
– Darko Milošić 

***

Đorđe Matić (Zagreb, 1970), pjesnik i esejist. Završio studij engleske i talijanske književnosti na sveučilištu u Amsterdamu. Objavljivao u brojnim medijima s područja bivše Jugoslavije i Nizozemske. Stalni je suradnik tjednika Vreme i časopisa Prosvjeta. S producentom Dragim Šestićem surađivao na mnogobrojnim albumima world i etno muzike.

Objavio je sljedeće knjige: Lingua franca (pjesme); Tajni život pjesama (eseji); s Merimom Ključo napisao je (trojezični) priručnik Eastern European Folk Tunes. Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije.

Godine 2016. objavljena mu je zbirka poezije na nizozemskom, Haarlem Nocturne.

Član je Hrvatskog društva pisaca.

Živi u Hillegomu, Nizozemska.