Predstavljanje rezultata ovogodišnjih arheoloških istraživanja na St. Blek

Predstavljanje rezultata ovogodišnjih arheoloških istraživanja na St. Blek
PREDSTAVLJANJE REZULTATA OVOGODIŠNJIH ISTRAŽIVANJA NA STANCIJI BLEK ODRŽAT ĆE SE U ČETVRTAK 22. LIPNJA U PROSTORIJAMA ZAJEDNICE TALIJANA TAR S POČETKOM U 20 SATI.

Rezultate istraživanje predstavit će Ana Konestra (Institut za arheologiju iz Zagreba), Gaetano Benčić (Zavičajni muzej Poreštine) i Enrico Cirelli (Università degli studi di Bologna).

Arheološka istraživanja na lokalitetu Stancija Blek u Općini Tar-Vabriga provode se od 2008. godine u suradnji Zavičajnog muzeja Poreštine iz Poreča i Instituta za arheologiju iz Zagreba, a od prošle godine u njima sudjeluje i Sveučilište iz Bologne. Lokalitet je iznimno važan jer pokazuje transformacije prostora od rimske rustične vile preko kasnoantičke ili ranosrednjovjekovne fortifikacije do srednjovjekovnog sela koje se u izvorima spominje kao Torre Vecchia / Stari Tar.

Ovogodišnja su istraživanja provedena zahvaljujući financijskoj potpori Općine Tar-Vabriga i lokalne Turističke zajednice,te Ministarstva kulture Republike Hrvatske. a odvijala su se tijekom lipnja u trajanju tri tjedna.