Potpisan ugovor za radove na sanaciji temelja Zavičajnog muzeja Poreštine

Potpisan ugovor za radove na sanaciji temelja Zavičajnog muzeja Poreštine
Dana 19. studenog 2014. potpisan je ugovor za izvođenje građevinsko-obrtničkih radova na sanaciji temelja palače Sinčić

Sklapanjem ugovora za izvođenje građevinsko-obrtničkih radova na sanaciji temelja palače Sinčić, sjedišta Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču koji su u srijedu, 19. studenog 2014. u ovoj zgradi potpisali ravnateljica Muzeja Elena Uljančić-Vekić i Rajko Stilinović, direktor tvrtke Croming iz Pitomače, izvođača radova, počela je obnova sjedišta ove muzejske ustanove u Poreču. Realizacija ovog projekta omogućit će se zahvaljujući suradnji ustanova i institucija: Zavičajnog muzeja Poreštine, Grada Poreča-Parenzo, talijanskog društva CoordinamentoAdriatico, koje se bavi promidžbom kulture sjevernojadranskog prostora, Regije Veneto i Zajednice Talijana Poreč koji su prije nekoliko mjeseci potpisali pismo namjere.

Potpisivanju su, uz Uljančić-Vekić i Stilinovića, prisustvovali gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić, inženjer građevine Dino Ružić, autorica idejnog projekta obnove Elisabeth Foroni i predsjednik ZT Poreč Ugo Musizza.

Ravnateljica Muzeja rekla je kako su u ovaj projekt krenuli zajedno s talijanskim društvom Coordinamento Adriatico, na čelu s profesorom Giuseppeom de Vergottinijem koje je dobilo sredstva Regije Veneto za ovaj projekt. S obzirom da se radi o jednoj jedinstvenoj baroknoj građevini mletačkih tipologija, zaista smo vidjeli da vrijedi uložiti u Zavičajni muzej Poreštine i našu baroknu palaču Sinčić, rekla je Uljančić-Vekić. Vrijednost cijele investicije, uključujući i PDV, je nešto ispod 500 tisuća kuna, a to je samo dio jednog velikog projekta. Naime, kako je rekla ravnateljica, Grad Poreč-Parenzo se obvezao dati 40 tisuća eura, a Coordinamento Adriatico 50 tisuća eura sredstava, tako da će se preostala sredstva namijeniti u sljedeće faze obnove. Kasnije se, naime, kreće sa sanacijom krova i međukatnih konstrukcija palače. Ravnateljica je rekla kako se vesele što obnova počinje u 130. godišnjici djelovanja porečkog muzeja i nakon 310 godina, kada je palača Sinčić izgrađena i bila najveća zgrada u porečkoj jezgri toga doba. U radove sanacije temelja krenulo se, dodaje Uljančić-Vekić, jer je nadzornik radova i inženjer Dino Ružić napravio statističku analizu i naložio da treba injektirati temelje i nakon toga riješiti pitanje kapilarne vlage, jer je zgrada građena morskim pijeskom koji vezuje vlagu, a koja se na nekim mjestima diže i do dva metra. U sanaciji će se koristiti jedna nova tehnologija, elektroosmoze, koja će omogućiti da se da se ovi prostori kasnije maksimalno iskoriste.

Krajem godine Muzej će se zajedno s društvom Coordinamento Adriatico prijaviti na natječaj za dobivanje sredstava iz europskih strukturnih fondova za obnovu starih građevina.

Kako je rekao Stilinović, u sklopu ugovorenih radova radit će se fizička sanacija temelja i otvaranje sondi i priprema za elektroosmozu čime će se riješiti pitanje kapilarne vlage i nakon toga vratiti u prvobitno stanje podove. Stilinović je rekao kako mu je drago da su u projekt uključeni arhitekti iz Italije koji imaju iskustva s ovakvim građevinama. Radovi su, dodao je zahtjevni i iziskuju puno priprema na što su bili spremni. Rok za izvršenje radova je 60 dana od potpisivanja ugovora.

Gradonačelnik Edi Štifanić zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, te dodao kako uskoro kreće druga faza radova - sanacija krovišta u tijeku ove godine, dok je treća i zadnja faza obnova samog muzeja za što će ići u traženje potrebnih dozvola tijekom 2015. godine kako bi se mogli kandidirati za dobivanje sredstava iz europskih fondova.

 

Izvor: Grad Poreč-Parenzo