Otvorena izložba povodom 50 obljetnice Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića u Poreču

Otvorena izložba povodom 50 obljetnice Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića u Poreču
Prošloga petka je u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine otvorena izložba pod nazivom „Danas na meniju: 50 godina Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića u Poreču“, postavljena u povodu pola stoljeća djelovanja ove obrazovne ustanove.

U ime organizatora posjetitelje su pozdravile Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i Vesna Baranašić, ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole A. Štifanića. O povijesti škole, kao i o nastanku te koncepciji izložbe, govorila je suautorica izložbe Elena Poropat Pustijanac, dok je čast da proglasi izložbu otvorenom imala zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nataša Basanić Čuš.

Izložba predstavlja izbor predmeta koji dokumentiraju pola stoljeća dugu tradiciju ove škole u obrazovanju kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Uz povijesni pregled škole i razvoja strukovnog obrazovanja, izložba prikazuje i brojne dosad javnosti nepoznate predmete iz zbirke porečke Turističko-ugostiteljske škole, ali i iz privatnih kolekcija. Važan doprinos realizaciji izložbe dali su upravo pojedinci koji su posudili ili darovali predmete za izložbu, te svojim svjedočanstvima uvelike doprinijeli novim saznanjima o povijesti škole.

Koncipirana je u više tematskih cjelina koje posjetitelje upoznaju s obrazovanjem kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, prije svega konobara i kuhara, radom ove ustanove te njezinom ostavštinom, mjestom i ulogom koju ima u porečkom i hrvatskom obrazovnom sustavu, kao i njezinom doprinosu u stvaranju turističke povijesti Poreča.

Uz uvodni dio koji obuhvaća povijesni razvoj škole i sjećanja bivših učenika i nastavnika, izložba se sastoji od tri velike cjeline. U prvoj se prezentiraju rezultati škole, odnosno rezultati usvojenih znanja i umijeća učenika postignutih tijekom obrazovanja, dok ostale dvije cjeline donose povijesni prikaz školovanja učenika kroz teorijsko i praktično osposobljavanje za poslove u  ugostiteljstvu i turizmu.

Prezentacija građe prilika je da se javnosti prikaže dio bogatog naslijeđa ove odgojno-obrazovne ustanove, koja je desetljećima pružala kvalitetno obrazovanje brojnim generacijama redovitih učenika i polaznika obrazovanja odraslih u ugostiteljsko-turističkim zanimanjima. Škola je svoj rad i djelovanje otpočetka provodila u skladu s premisom da je čovjek ključ uspjeha u ugostiteljstvu i turizmu. Stoga je najveća vrijednost porečke škole što je obrazovala i kreirala vrhunske kadrove koji su svojim znanjem, voljom i ljubavlju prema svome poslu proslavili prije svega porečko, ali i istarsko i hrvatsko ugostiteljstvo i turizam.

Autori izložbe su Bojan Horvat i Elena Poropat Pustijanac, a stručni suradnici Vesna Baranašić, Milan Olić, Stanislav Poropat, Feručio Smoković i Elena Uljančić-Vekić, dok likovni postav potpisuje Kristina Kalčić iz Poreča. Izložba je realizirana u suradnji Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino i Turističko-ugostiteljske škole A. Štifanića Poreč, a financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Poreča, Plave lagune i Valamara Riviere.

Postav izložbe u Galeriji Sinčić (Decumanus 9, Poreč) može se razgledati radnim danima do 8. svibnja 2015. godine, uz prethodnu najavu na brojeve telefona 431 585 i 452 738, kao i na e-mail info@muzejporec.hr.