Otvorena izložba Lovorke Lukani

Otvorena izložba Lovorke Lukani
U petak je u Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena samostalna izložba radova Lovorke Lukani

U petak je u Zavičajnom muzeju Poreštine otvorena samostalna izložba radova bujske umjetnice Lovorke Lukani. 

Autorica se predstavila s tridesetak grafičkih radova, a za samu koncepciju izložbe i izbor radova, uz autoricu, pobrinula se likovna umjetnica Sabina Damiani. 

Prisutne je u ime porečkog muzeja pozdravila ravnateljica dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, naglasivši da se izložba samim naslovom te cjelokupnom temom koju umjetnica obrađuje, odlično uklopila u muzej, kao mjesto memorije.

Izložbu je predstavila likovna umjetnica Sabina Damiani, koja je istaknula da se radovi mogu podijeliti u dvije serije: jednu u kojoj se umjetnica bavi prostorom, te drugu, u kojoj se okreće samoj sebi i vlastitoj intimi.

Autorica u svojim radovima istražuje mogućnosti bijele površine, koristi reljef za njezino modeliranje i na taj način dobiva posve novi, gotovo skulpturalni predmet. U svojoj seriji grafičkih uradaka prelazi sam ready made kao objekt i koncentrira se na tragove koje taj isti dio svakodnevnice ostavlja, utiskujući u bijeli grafički papir konture predmeta na koje slučajno nailazi. Pritom se ne služi nikakvim pigmentima već je trag predmeta gledatelju vidljiv samo kroz igru svjetla i sjene, a gledatelj mora sam pronaći najbolji način promatranja rada.

Lovorka Lukani diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Sudjelovala je na preko 20 skupnih i 14 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se grafikom, fotografijom i keramikom. Živi i radi u Bujama.

Izložba ostaje otvorena do 1. rujna, a razgledati se može radnim danom od 10 do 13 sati.