Obilježen 35.Međunarodni dan muzeja

Obilježen 35.Međunarodni dan muzeja
Porečki muzej obilježio 35. Međunarodni dan muzeja

Proslavi 35. Međunarodnog dana muzeja Zavičajni muzej Poreštine se pridružio s dva događanja. U subotu 16. svibnja organiziran je posjet arheološkim lokalitetima Červar , Loron i Santa Marina. U otprilike dva sata šetnje, uz stručno vodstvo povjesničara Gaetana Benčića i dr.sc. Elene Uljančić-Vekić te arheologa Davora Munde, sudionici su mogli saznati nešto više o nalazištu vile rustike u Červaru, tvornici amfora koja je djelovala u Loronu od I. do III. stoljeća, moćnicima i fatalnim ženama iz onog razdoblja te mnogim drugim zanimljivostima koje su stručnjaci otkrivali putem.  

U ponedjeljak 18. svibnja otvorena je izložba Filigran: srebrna nit od Kosova do Istre - La filigrana: filo d'argento dal Kosovo all'Istria koju je organizirao Etnografski muzej Istre-Museo etnografico dell’Istria pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Županije Istarske. Izložba je posvećena nematerijalnoj i materijalnoj kulturi filigrana koji u Istru “ulazi” posredstvom migracija s Kosova od 1950-ih nadalje. Posebnost projekta leži i u kolaborativnom pristupu ostvarenom s lokalnom manjinskom zajednicom, a koji je rezultirao zajedničkim autorstvom izložbe i kataloga. Autori izložbe su Ivona Orlić, Tamara Nikolić Đerić i Agron Lešdedaj. Svojim je izvedbama večer obogatila i vokalna skupina Parentine.

Izložba se može pogledati u galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine do 1. rujna 2015. godine od ponedjeljka do petka, 10 - 12 sati.

Fotogalerija
IMG_1689resize Img 2 1731