Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Poreču

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Poreču
Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja obilježit će se u Hrvatskoj s više stotina programa u organizaciji brojnih muzeja, koji su se ove godine okupili oko teme „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika“.

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino će obilježiti Međunarodni dan muzeja dvodnevnim programom. U petak, 18. svibnja, na sam Međunarodni dan muzeja, od 9 do 17 sati u Muzeju će se uz besplatan ulaz moći razgledati izložba „Memorija vode“ te lapidarij, dok će se u subotu 19. svibnja održati pješačenje pod nazivom „Nepoznati Červar“ s početkom u 9 sati.

Posjetitelji će u Muzeju moći razgledati izložbu „Memorija vode“ nastalu suradnjom kustosice Elene Uljančić i autorskog tima iz Studija Sonda, otvorenu u studenom prošle godine. Izložba je postavljena s ciljem poticanja na promišljanje o važnosti pitke vode, podizanja svijesti o vrijednosti, očuvanju i korištenju vode, osvješćivanja javnosti o potrebi racionalnog upravljanja i gospodarenja pitkom vodom, upoznavanja javnosti s očuvanom graditeljskom baštinom vezanom uz vodoopskrbu te ukazivanja na potrebu njihove zaštite i čuvanja. Podijeljena je u tri prostorno odvojene, ali povezane tematske cjeline, koje progovaraju o odnosu prema vodi jučer, danas i sutra. Prvi dio postavljen u prizemlju muzeja čini izložba fotografija Renca Kosinožića s motivima grla cisterni i bunara s područja starogradske jezgre. Ovaj dio predstavlja male, ali dragocjene spomenike prošlosti svakodnevice naših davnih sugrađana koji su podsjetnik o svijetu u kojem su nastali, interakcijama ljudi i ambijenata iz njihova okruženja. Ta ista grla postaju dekorativni elementi skrovitih porečkih dvorišta što je vidljivo i na primjeru umjetničke instalacije uklopljene u grlo cisterne u dvorištu palače obitelji Sinčić – druge tematske cjeline ove izložbe, koja govori o odnosu prema vodi danas. Posljednji dio izložbe čini umjetnička instalacija smještena u Galeriji Sinčić koja otvara pitanje budućnosti vode i odnosa prema njoj.

Osim same izložbe, u prizemlju i dvorištu Muzeja, posjetitelji će moći prošetati lapidarijem, razgledati i proučiti izložene kamene spomenike, natpise i skulpture iz antičkog, srednjovjekovnog i novovjekovnog razdoblja koji svjedoče o bogatoj porečkoj povijesti od 1. do 19. stoljeća.  U lapidariju se, u skladu s temom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, poradilo na komunikaciji i prezentaciji fundusa postavljanjem legendi na četiri svjetska jezika – hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom, čime je omogućeno jasnije kretanje po lapidariju te bolje upoznavanje i razumijevanje izloženih muzejskih predmeta. Prema prethodnoj najavi, za grupe posjetitelja od minimalno 10 osoba bit će organizirana stručna vođenja.

Subota je rezervirana za rekreativno-edukativno pješačenje pod nazivom „Nepoznati Červar“, a polazak je u 9 sati. Pješačit će se od Starog Červara preko Busuje (Porto Bussola) do crkve sv. Ane gdje će za sve sudionike biti osigurana okrjepa. Uz stručno vodstvo kustosa porečkog muzeja šetači će dobiti brojne informacije o odabranim povijesnim događajima, osobama i arheološkim lokalitetima značajnim za ovo područje, ali i otkriti prirodne i kulturno-povijesne osobitosti ovog dijela Poreštine.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (ICOM), a u Hrvatskoj je prisutno već 38. godinu. Manifestacijom se aktualiziraju novi trendovi i zbivanja u muzejskoj zajednici, organiziraju događanja sukladno godišnjoj temi, a sve s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji, osim u svojoj zajednici, imaju u razvoju razumijevanja među kulturama, poticanju suradnje i mira. Stoga muzeji diljem svijeta skreću pozornost šire javnosti na važnost kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i ulogu muzeja u njegovom očuvanju.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Poreču financirano je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Poreča-Parenzo.