Natjecanjem "Povijest na drugačiji način" obilježen Dan grada Poreča

Natjecanjem "Povijest na drugačiji način" obilježen Dan grada Poreča
Povodom obilježavanja Dana Grada Poreča Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino i Srednja škola Mate Balote dana 30. travnja 2014. organizirali su natjecanje pod nazivom „Povijest na drugačiji način“

Natjecanje je organizirano u sklopu edukativnih aktivnosti vezanih uz izložbu „Polje znanja: povijest porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja“, otvorenu u porečkom muzeju. U natjecanju iz poznavanja povijesti poljoprivrednog obrazovanja i znanosti u Poreču sudjelovalo je šest grupa učenika iz SŠ Mate Balote, a sastojalo se od rješavanja terenskih zadataka vezanih uz izložbu. U zadacima se tražilo otkrivanje detalja iz bogate povijesti Poljoprivredne škole i Instituta za poljoprivredu i turizam - dviju važnih porečkih ustanova, a osim točnih odgovora, bodovala se i brzina dolaska do cilja. O najuspješnijima je odlučivao stručni žiri u sastavu: Sabina Damiani, kustosica-pripravnica te Elena Poropat Pustijanac, kustosica i muzejska pedagoginja.

Prvo mjesto osvojili su Ivana Zec, Carlo Koraca i Simon Radovčić iz III. razreda opće gimnazije, drugo mjesto pripalo je Marinu Sedmaku, Filipu Ćibariću i Toniju Ćušu iz III. razreda jezične gimnazije, dok su treće mjesto zaslužile Hana Lač, Iva Kocijančić i Eni Čehić iz II. razreda jezične gimnazije. Mentori su im bili profesori povijesti Sanja Banko, Ivan Žagar i Vladimir Torbica. 

Prigodne nagrade najuspješnijima dodijelili su Krešimir Bronić, ravnatelj SŠ Mate Balote i Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino.