Nastavak arheoloških istaživanja na Lorunu

Nastavak arheoloških istaživanja na Lorunu
Punih dvadeset godina međunarodnog istraživanja antičkog nalazišta na poluotoku Lorun

I ove godine nastavljaju se arheološka istraživanja na poluotoku Lorun. Podvodna arheološka istraživanja započela su u uvali Busuja 27. svibnja a trajat će do 15. lipnja 2013. godine. Trenutno je u tijeku istraživanje podvodnog rimskog ribogojilišta. Mješovitu ekipu hrvatskih, francuskih i talijanskih istraživača predvode Vladimir Kovačić iz Zavičajnog Muzeja Poreštine i Marie-Brigitte Carre iz Centre Camille Jullian (Aix-en-Provence, Francuska).

Od 4. lipnja započelo je i arheološko istraživanje na poluotoku Lorun a trajati će do 15. lipnja. Ekipa od 13 učesnika, studenata i profesora arheologije iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske i Tunisa istraživat će pod vodstvom Vladimira Kovačića iz Zavičajnog Muzeja Poreštine i Corinne Rousse iz École française de Rome.

Istraživanja su započela 1994. godine, a odvijaju se u sklopu međunarodnog projekta „Istra i more“. Ove se sezone navršava punih 20 godina rada na nalazištu koje se danas smatra jednim od najvažnijih arheoloških lokaliteta na Poreštini.