Najavljen Istarski povijesni biennale

Najavljen Istarski povijesni biennale
Od 23. do 25. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine u Poreču održat će se međunarodni znanstveni skup 6. Istarski povijesni biennale s temom “Animalia, bestiae, ferae…: o životinjama na jadranskom prostoru”

 

Od 23. do 25. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine u Poreču održat će se međunarodni znanstveni skup 6. Istarski povijesni biennale s temom “Animalia, bestiae, ferae…: o životinjama na jadranskom prostoru”, priopćeno je danas na konferenciji za novinare. Program skupa predstavili su u ime organizatora dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, dr. sc. Robert Matijašić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule, dr. sc. Marija Mogorović Crljenko s Odjela za humanističke znanosti pulskog Sveučilišta i Biserka Budicin, arhivistica Državnog arhiva u Pazinu.

Elena Uljančić-Vekić je u ime domaćina skupa Zavičajnog muzeja Poreštine podsjetila da je riječ o međunarodnom znanstvenom skupu pokrenutom 2003. godine zajedničkom suradnjom triju ustanova koje su tijekom desetljeća uspjele zadržati kontinuitet održavanja skupa. Skup je ove godine posvećen životinjama, a odazvala su se 22 znanstvenika iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Otvorenje skupa održat će se u četvrtak u 18 sati, a tom će se prilikom javnosti predstaviti zbornik radova s posljednjeg skupa pod nazivom „Domus, casa, habitatio…: kultura stanovanja na jadranskom prostoru“.

Robert Matijašić, rektor pulskog Sveučilišta, osvrnuo se na posebnost skupa i popratnih zbornika radova koji se bave poviješću svakodnevice, odnosno monografijskim temama koje u hrvatskoj historiografiji nisu dovoljno obrađene. U ime Državnog arhiva u Pazinu, kao ustanove koja skrbi o arhivskom gradivu, Biserka Budicin je naglasila da arhiv predstavlja polazišnu točku i temelj za istraživanja u raznim znanstvenim područjima, pa tako i za teme ovoga skupa.

„Sudionici su prijavili teme vezane za životinje u širokom vremenskom razdoblju od kasne antike do 20. stoljeća, a koje su vezane uz čitavu jadransku regiju. Tema životinja je, uz iznimku nekoliko izdanja i radova koji se njome bave, do sada zanemarivana u hrvatskoj historiografiji, pa vjerujemo da će ovaj skup, kao i dosadašnji, biti poticaj za nova istraživanja“, rekla je Mogorović Crljenko.

Skup financijski podržavaju ministarstva kulture i znanosti, Istarska županija, Grad Poreč i druge jedinice lokalne samouprave koje sufinanciraju Državni arhiv u Pazinu. Skup se odvija u salonu na drugom katu Zavičajnog muzeja, a ulaz je besplatan. Prva izlaganja su na programu nakon svečanog otvorenja u četvrtak, u petak počinju u 9 sati i traju do navečer, s pauzom od 13 do 18 sati, a posljednja su u subotu prijepodne.

 

 
 

 

Fotogalerija
plakat pozivnica program 2