Najava međunarodnog znanstvenog skupa 7. Istarski povijesni biennale – Biennale storica istriana

Najava međunarodnog znanstvenog skupa 7. Istarski povijesni biennale – Biennale storica istriana
Od 21. do 23. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine održati će se sedmi po redu Istarski povijesni biennale s temom „Religio, fides, superstitiones...: o vjerovanjima i pobožnosti na jadranskom prostoru“, priopćeno je na današnjoj konferenciji za tisak.

Od 21. do 23. svibnja u Zavičajnom muzeju Poreštine održati će se sedmi po redu Istarski povijesni biennale s temom  Religio, fides, superstitiones...: o vjerovanjima i pobožnosti na jadranskom prostoru“, priopćeno je na današnjoj konferenciji za tisak.

 Program skupa su u ime organizatora predstavili dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, doc. dr. Marija Mogorović-Crljenko s Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule i doc. dr. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu.

 Elena Uljančić-Vekić je u ime domaćina skupa Zavičajnog muzeja Poreštine podsjetila da je riječ o međunarodnom znanstvenom skupu pokrenutom 2003. godine zajedničkom suradnjom triju ustanova koje su u dvanaest godina uspjele zadržati kontinuitet održavanja skupa te je to ujedno i jedan od rijetkih skupova u regiji koji se redovito održava, a bavi se svakodnevnom poviješću.

 Organizatori  su se osvrnuli na posebnost skupa i popratnih zbornika radova koji se bave poviješću svakodnevice, odnosno monografijskim temama koje u hrvatskoj historiografiji nisu dovoljno obrađene te kao takvi služe i kao neophodna literatura studentima. Dodali su također kako svi referenti izlažu na vlastitom jeziku te su radovi u zbornicima isto tako tiskani na originalnom jeziku sudionika.

 Otvorenje skupa održat će se u četvrtak u 18 sati, a tom će se prilikom javnosti predstaviti zbornik radova s posljednjeg skupa pod nazivom Animalia, bestiae, ferae...: o životinjama u povijesti na jadranskom prostoru“.

 Ove je godine skup posvećen vjerovanjima a odazvao se 21 znanstvenik iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Elvis Orbanić i Marija Mogorović-Crljenko su objasnili kako teme pobožnosti, praznovjerja i vjerovanja dosad nisu još bile obrađene na istome skupu koristeći specifično povijesnu metodologiju

„Posebnost ovogodišnje teme jest da je po prvi puta obrađena sa povijesnog gledišta dok je ranije bila istraživana u sklopu drugih znanosti, npr. etnologije ili antropologije. Znanstvenici su je obradili sa različitih aspekata, koristeći npr. povijesno-medicinski ili povijesno-demografski pristup, a većina se radova bavi razdobljem srednjeg i ranog novog vijeka“, rekla je Mogorović-Crljenko.

 

Skup financijski podržavaju ministarstva kulture i znanosti, Istarska županija, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije a odvija se u salonu na drugom katu Zavičajnog muzeja. Ulaz je besplatan.