Na jesen počinje obnova palače Sinčić

Na jesen počinje obnova palače Sinčić
Ove će jeseni početi prva faza dugoočekivane obnove sjedišta Zavičajnog muzeja Poreštine, palače Sinčić, u starogradskoj jezgri, koja će se realizirati zahvaljujući suradnji i sredstvima društva Coordinamento Adriatico, regije Veneto i Grada Poreča.

To je danas i službeno potvrđeno potpisivanjem pisma namjere. Cilj je valorizacija kulturnog nasljeđa u Istri iz razdoblja vladavine Mletačke Republike.

Pismo su danas potpisali predsjednik društva Coordinamento Adriatico Giuseppe de Vergottini, gradonačelnik Edi Štifanić i ravnateljica porečkog muzeja Elena Uljančić-Vekić, a predstavljanju projekta u gradskoj vijećnici prisustvovali su i dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, autorica idejnog projekta obnove Elisabeth Foroni te predsjednik porečke Zajednice Talijana Graziano Musizza.

U obnovu se kreće u godini kada Zavičajni muzej Poreštine slavi 130. obljetnicu rada, kao pravni sljednik Pokrajinskog arheološkog muzeja Istre, prve muzejske institucije na području Poluotoka. Naime, muzej je, zbog obnove palače Sinčić u kojoj je smješten i izrade stalnog postava, zatvoren već gotovo šest godina, najviše zbog nedostatka sredstava. Coordinamento Adriatico, talijansko društvo koje se bavi promidžbom kulture sjevernojadranskog prostora, kandidiralo je obnovu na natječaj regije Veneto, prema zakonu kojim se financira obnova spomeničke baštine iz doba Mletačke Republike u Istri i na Jadranu.

- Za prvu fazu obnove, regija Veneto, preko društva Coordinamento Adriatico, dodijelila je 50 tisuća eura, a 40 tisuća eura izdvojio je Grad Poreč, sve za sanaciju i konsolidaciju temelja, rješavanje pitanja kapilarne vlage i statike. U ime Grada Poreča zadužen je pročelnik Đulijano Petrović, a angažiran je inženjer građevine Dino Ružić. Radovi bi trebali početi u listopadu da bi bili gotovi prije iduće sezone. Cijelo prizemlje zgrade će se dignuti, napraviti kanali, da bi se vidjela arheologija i što krije palača Sinčić, jer znamo da se nalazi na značajnom križanju između ulica Carda i Decumanusa, tako da očekujemo stratografiju od rimske do barokne arhitekture. Drugu fazu obnove također smo kandidirali na natječaj i sada smo u fazi čekanja odgovora. Time bismo mogli riješiti pitanje krovišta palače koje je vrlo ugroženo. Išli smo na to da palaču prvo zaštitimo od vlage, iz zemlje i iz neba, a poslije da saniramo međukatnu konstrukciju, kaže Uljančić-Vekić.

(V. HABEREITER, Glas Istre)