Izložbom dječjih radova okončan projekt „Spretne ruke“

Izložbom dječjih radova okončan projekt „Spretne ruke“
Jučer je u Zavičajnom muzeju Poreštine – Museo del territorio parentino otvorena izložba dječjih radova nastalih tijekom svibnja i lipnja na kreativnim radionica u sklopu projekta „Spretne ruke“

Na radionicama je sudjelovalo šezdesetak djece iz Osnovne škole Poreč, Područne škole Nova Vas, Osnovne škole Tar-Vabriga, Dječjeg vrtića Radost i likovne radionice Društva Naša djeca Poreč, a proveden je uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na temelju Sporazuma o partnerstvu s Gradovima i Općinama članovima Fonda gradova i općina.  Financiranje projekta odobreno u okviru natječaja za male projekte „Mali projekti za bolje sutra“, kojim se financira razvoj lokalne zajednice.

Aleksandra Vinkerlić, muzejska pedagoginja-pripravnica, te ujedno voditeljica projekta, pojasnila je na otvorenju da su radionice „Spretne ruke“ osmišljene kako bi djecu u dobi od 5 do 14 godina uvele u svijet tkanina, osnova šivanja, obrade vune, tkanja, filcanja. Tijekom projekta realizirano je ukupno osam radionica, odnosno radionice tkanja na daščicama, kreativnog tkanja, predenja i tkanja vune, filcanja vune, kreativnog šivanja, te radionica obrade vune (češljanje, predenje, bojanje vune).

Otvorenju je prisustvovala i Tihana Mikulčić, savjetnica za društvene djelatnosti, socijalni razvoj i zdravstvenu zaštitu Grada Poreča. Čestitala je porečkom muzeju na uspješno osmišljenom i provedenom projektu, koji se odvijao u duhu poboljšanja i unaprjeđenja  života u lokalnoj zajednici, posebno djece koja su bila uključena u projekt. Istaknula je da je Grad Poreč član Fonda gradova i općina iz kojega je projekt financiran, te su stoga vrlo zadovoljni činjenicom da su sredstva iz tog zajedničkog fonda kroz ovaj projekt utrošena u razvoj porečke lokalne zajednice.

Ravnateljica Muzeja, Elena Uljančić-Vekić, također je izrazila zadovoljstvo rezultatima projekta.

- Ove su radionice osmišljene kako bi djeci približili nematerijalnu baštinu kroz tehnike i materijale koji su sve manje u uporabi, ali na zabavan, kreativan i moderan način, a njihovi radovi dokaz su da smo u tome uspjeli, zaključila je Uljančić-Vekić.