Izložba Eko svijet papira

Izložba Eko svijet papira
U PONEDJELJAK, 29. RUJNA, U 11 SATI U ZAVIČAJNOM MUZEJU POREŠTINE – MUSEO DEL TERRITORIO PARENTINO OTVORIT ĆE SE IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA NASTALIH NA RADIONICAMA KREATIVNOG RECIKLIRANJA PAPIRA I UVEZIVANJA.

Projekt se provodio kroz razdoblje ljetnih praznika u suradnji s lokalnim vrtićima i osnovnim školama, a u njemu je sudjelovalo sedamdesetak djece. Ove su radionice osmišljene kako bi djeci približili nematerijalnu baštinu kroz tehnike i materijale koji su sve manje u uporabi, a na zabavan, kreativan i moderan način. Kroz ovakve kreativne tehnike djeci je omogućeno da kroz ručnu obradu stvaraju predmete koje su inače navikli nalaziti u prodaji. U radionicama se, koristeći stari papir, izrađivao novi koji je bio korišten za pisanje, crtanje i izrađivanje knjiga. Uz recikliranje papira, djeca vrtićke dobi naučila su izraditi knjižice na savijanje, dok su osnovnoškolci savladali tehnike uveza brošura te japanskog uveza. Takve su radionice bitne za poticanje na promišljanje i stvaralaštvo kao i za razvoj fine motorike.

Cilj je bio kvalitetno i kreativno provođenje vremena kroz ljetno razdoblje, a djeci je omogućeno učenje novih vještina i stvaranje novih interesa, kao i međusobno druženje i upoznavanje. Također, uvodom u svijet papira i knjigoveštva, djeca su imala priliku upoznati tehnike i vidjeti materijale koji su u današnje doba sve manje u uporabi, ali istodobno imaju široku primjenu i veliku vrijednost u umjetnosti.

Projekt je proveden uz financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda gradova i općina.

Voditeljica projekta bila je Sabina Damiani.