Elena Uljančić iz porečkog muzeja dobitnica Godišnje nagrade HMD-a

Elena Uljančić iz porečkog muzeja dobitnica Godišnje nagrade HMD-a
Godišnja nagrada za realizirani izdavački projekt u 2017. godini dodijeljena je Zavičajnom muzeju Poreštine – Museo del territorio parentino za knjigu “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča“, čija je autorica dr. sc. Elena Uljančić.

Hrvatsko muzejsko društvo svake godine dodjeljuje Godišnje nagrade projektima realiziranim u protekloj godini kojima izdvaja i nagrađuje izvanredna ostvarenja muzejskih djelatnika i institucija u kategorijama koje pokrivaju široki spektar muzejskog djelovanja, kao i Nagrade za životno djelo u muzejskoj struci.

Godišnja nagrada za realizirani izdavački projekt u 2017. godini dodijeljena je Zavičajnom muzeju Poreštine – Museo del territorio parentino za knjigu “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča“, čija je autorica dr. sc. Elena Uljančić. Ovo vrijedno priznanje domaće muzejske struke stiglo je nedugo nakon dobivanja svjetske nagrade Red Dot za dizajn kojega potpisuje Studio Sonda. 

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je Godišnje nagrade i posebna priznanja za ostvarenja u 2017. godini te čak dvije Nagrade za životno djelo, gospodinu Zvonimiru Toldiju, muzejskom savjetniku u mirovini Muzeja Brodskog Posavlja te gospodinu Radomiru Juriću, muzejskom savjetniku u mirovini Arheološkog muzeja Zadar.

Svečana dodjela održana je 30. listopada u Muzeju Mimara u Zagrebu. Na početku svečanosti okupljenima su se obratili predsjednica Društva, muzejska savjetnica Vlasta Krklec, te u ime domaćina Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara. U ime Ministarstva kulture okupljene je pozdravila Rašeljka Bilić, voditeljica Službe za muzejsku djelatnost,a nakon nje prisutnima se obratio Veljko Mihalić, voditelj Odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu u svojstvu posebnog izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba.

Hrvatsko muzejsko društvo i ove je godine raspisalo javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2017. godinu unutar 9 kategorija (za realiziranu izložbu, stalni postav, izdavački projekt, provedenu restauraciju muzejske građe, istraživački rad koji je rezultirao izložbom ili stručnom publikacijom, realizirani dokumentacijsko-informacijski program, pedagoško-edukacijski program, marketinško-propagandni program i međumuzejsku suradnju), kao i za dodjelu Nagrade za životno djelo. Ove godine na natječaj je pristiglo 45 prijava. Stoga je Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao izuzetno težak zadatak, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove visoke kvalitete. Iz tog razloga je Ocjenjivački sud u sastavu Dora Bošković – predsjednica, Damir Doračić, Kristina Mihovilić, Lidija Nikočević i Snježana Pintarić dodijelio čak dvije Nagrade za životno djelo te uz Godišnje nagrade i Posebna priznanja unutar kategorija.

U kategoriji za realizirani izdavački projekt u 2017. godini nagrada je dodijeljena autorici Eleni Uljančić, za izdavački projekt Zavičajnog muzeja Poreštine “Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča“. Priznanjima i godišnjim nagradama nagrađeni su i projekti drugih istarskih muzeja i djelatnika iz Arheološkog muzeja Istre te Povijesnog i pomorskog muzeja Istre iz Pule, čime su istarski muzealci osvojili gotovo polovicu ukupnih nagrada HMD-a.

OBRAZLOŽENJE GODIŠNJIH NAGRADA HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA ZA 2017.

Kategorija za realizirani izdavački projekt

U cjelokupnoj povijesti civilizacije, oduvijek je veliki dio napora, vještina i znanja ljudi bio usmjeren na pribavljanje dovoljnih količina pitke vode. Tako je povijesni razvoj grada Poreča, bio usko vezan uz pronalaženje rješenja za kvalitetnu opskrbu vodom. Knjiga Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča u nakladi Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino autorice Elene Uljančić reprezentativna je monografija otisnuta u 300 primjeraka na 246 stranica, podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu knjige rasvjetljava se povijest vodoopskrbe u gradu Poreču, dok je drugi dio kataloški, a u njemu se daje popis grla cisterni i bunara porečke starogradske jezgre s osnovnim podacima. Tipološku analizu grla u knjizi dao je Željko Bistrović, koji je uz Elenu Uljančić, Vltavu Muk i Elenu Poropat Pustijanac i autor kataloških jedinica, dok su autori fotografija kataloga Renco Kosinožić i Elena Uljančić. Knjiga je tiskana uz pokroviteljstvo Grada Poreča, Istarske županije i Regije Veneto.

Ovo izdanje rezultat je višegodišnjeg istraživačkog projekta koji je započeo na inicijativu same autorice da se na području starogradske jezgre grada Poreča evidentiraju, dokumentiraju i katalogiziraju sačuvana grla cisterni i bunara sa ciljem da se ista valoriziraju, zaštite i očuvaju. Grafički materijali, fotografije, razglednice, nacrti, planova, kvalitativno podižu sadržaj i omogućuju čitatelju uvid u graditeljsku baštinu ali i opći napredak koji je donijela izgradnja vodovoda.

Koncept knjige potpisuje Studio Sonda iz Vižinade, dok je za samo grafičko oblikovanje zaslužna Martina Sirotić Pavletić. Ideja grafičke kreacije i izrade temelji se na globalnoj poruci važnosti očuvanja resursa vode. U tom smislu, ovo je knjiga koja doslovno štedi vodu, jer je odabirom papira i korištenjem manje količine vode u tehnici tiska pri izradi ušteđeno čak 7355 litara vode. Monografija je također dobitnik prestižne dizajnerske nagrade Red Dot za 2017. godinu.

Zbog svega navedenog Ocjenjivački sud smatra kako Elena Uljančić zaslužuje Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva u kategoriji za realizirani izdavački projekt za monografiju „Vodič kroz vodu:  vodoopskrba u povijesti Poreča“.