Dvjestotinjak posjetitelja u Noći muzeja

Dvjestotinjak posjetitelja u Noći muzeja
U osmoj po redu Noći muzeja, koja se održala 25. siječnja 2013., svoja je vrata posjetiteljima po prvi put otvorio i porečki muzej.

Uz besplatan ulaz, od 16 do 1 sat poslije ponoći bile su organizirane pedagoške radionice i zabavne igre, filmske projekcije i prezentacije, izložbe i koncerti.

Riječ je manifestaciji u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, koja za cilj ima popularizaciju muzejskih sadržaja i dovođenje publike u muzejske prostore, a održava u više od 200 hrvatskih muzeja, galerija i ustanova u kulturi.

Lajtmotiv porečke Noći muzeja bilo je svjetlo, pa se već u popodnevnim satima dvadesetpetero djece odazvalo radionici pod nazivom „I bi svjetlo“, u kojoj su izrađivali šarene lampione koji su ubrzo zasjali u tami dvorišta muzeja. Svečano otvaranje bilo je u 18,00 sati predstavljanjem Izloga baštine pod nazivom "Lux Parentina", u kojem je prikazan izbor rasvjetnih tijela iz muzejskog fundusa od antičkih lucerni do petrolejki i ferala 19. i 20. stoljeća. U večernjim satima počela je dinamična potraga za blagom po ulicama starogradske jezgre, dok je istodobno u Muzeju predstavljana fototeka iz ostavštine obitelji Polesini te dokumentarni i amaterski filmovi s temom Poreča. Druženje se nastavilo uz glazbu grupe Kashmir acoustic duo.