9.Porečki povijesni festival - Giostra

9.Porečki povijesni festival - Giostra
Deveto izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostre održat će se od 11. do 13. rujna u Poreču, a ove će godine okupiti više od 300 kostimiranih sudionika.

Prvi festivalski dan, petak 11. rujna, započinje u 17 sati otvaranjem Giostra sajma pod nazivom “Fiera franca triduana” na kojemu će se predstaviti autohtoni i tradicijski proizvodi, uz prigodnu gastronomsku ponudu. Sajam će se odvijati na Trgu slobode svakodnevno sve do 22 sata. Ove godine će na Trgu slobode biti prikazane domaće životinje koje su se mogle vidjeti i u Poreču 18. stoljeća.

Festival se službeno otvara u petak u 19 sati mimohodom kostimiranih sudionika ulicama grada, te nastavlja u 20 sati na Peškeri prigodnim programom naokon kojega slijedi vatromet. U 21,30 sati u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine odigrat će se dramska predstava „Skup iz Poreča“ u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati, uz već spomenutu Fieru francu triduanu i domaće životinje, modne revije, plesovi, skečevi i razne zabavne točke, nastupat će glazbenici, mačevaoci, zastavničari, dobošari, ulični zabavljači. TOŠ Bernardo Parentin i Talijanski vrtić Paperino će organizirati Mini giostru, edukativno-zabavnu radionicu  namijenjenu djeci.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a za svaku će kontradu nastupati tri konjanika. Nakon turnira slijedi koncert Etno skupine Veja.

U nedjelju navečer u 19 sati na Velikom hramu članovi Društva prijatelja Giostre i Zajednice Talijana Poreč postavit će dramsku predstavu „La tartana naufragada“. Predstava će se odigrati na mletačkom dijalektu a režiju potpisuje Gaetano Benčić.  Nakon predstave, u 20 sati, u lapidariju Muzeja bit će prikazane zaruke u maniri 18. Stoljeća.

U suradnji s Klubom amaterske fotografije KAF iz Sv. Lovreča u sklopu Giostre organizirat će se i fotografski natječaj pod nazivom FotoGiostra. Fotografski natječaj je otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere i profesionalce, a tema natječaja su svi motivi vezani uz Giostru. Pravila natjecanja mogu se dobiti na www.giostra.info i www.kaf-lovrec.hr