Danas na meniju: 50 godina Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića u Poreču

Početak:05.12.2014.

Završetak:08.05.2015.

Godina:2014

Autori:Bojan Horvat, Elena Poropat Pustijanac

Autori likovnog postava:KKA, Kristina Kalčić

Lokacija:Poreč, Galerija Sinčić

Izložba Danas na meniju: 50 godina Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića u Poreču postavljena je povodom pedesete obljetnice osnutka prve porečke ugostiteljske škole – Ugostiteljske škole Plava laguna, prethodnice današnje škole. Pola stoljeća rada i djelovanja zavidna je obljetnica koja potvrđuje dugo i uspješno trajanje ove značajne porečke odgojno-obrazovne ustanove.

Realizirana je u suradnji porečkog Muzeja i Turističko-ugostiteljske škole s lokalnom zajednicom, a rezultat je skupnog istraživačkog rada autora i vanjskih suradnika. Ona ne prikazuje samo povijest škole i njezinih obrazovnih programa u ugostiteljstvu i turizmu, već i sliku grada Poreča kao turističke destinacije u proteklom razdoblju.

Na izložbi je predstavljen izbor predmeta koji dokumentiraju pola stoljeća dugu tradiciju u obrazovanju kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Uz povijesni pregled škole i razvoja strukovnog obrazovanja, izložba prikazuje i brojne dosad javnosti nepoznate predmete iz zbirke porečke Turističko-ugostiteljske škole, ali i iz privatnih kolekcija. Važan doprinos realizaciji izložbe dali su upravo pojedinci koji su posudili ili darovali predmete za izložbu te svojim svjedočanstvima uvelike doprinijeli novim saznanjima o povijesti škole.

Dokumenti o osnivanju i razvoju škole, nastavna sredstva i pomagala, brojni uporabni predmeti korišteni u praktičnoj nastavi, kao i izložene fotografije, diplome i medalje svjedočanstvo su pedesetogodišnjeg razdoblja u kojem su se obrazovale generacije turističkih i ugostiteljskih djelatnika, koji su potom postali nositelji razvoja najvažnije gospodarske djelatnosti u Poreču – turizma.

Izložba je koncipirana u više tematskih cjelina koje posjetitelje upoznaju s obrazovanjem kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, prije svega konobara i kuhara, radom ove ustanove te njezinom ostavštinom, mjestom i ulogom koju ima u porečkom i hrvatskom obrazovnom sustavu, kao i njezinom doprinosu u stvaranju turističke povijesti Poreča. Uz uvodni dio, koji obuhvaća povijesni razvoj škole i sjećanja bivših učenika i nastavnika, izložba se sastoji od tri velike cjeline. U prvoj se prezentiraju rezultati škole, odnosno rezultati usvojenih znanja i umijeća učenika postignutih tijekom obrazovanja, dok ostale dvije cjeline donose povijesni prikaz školovanja učenika kroz teorijsko i praktično osposobljavanje za poslove u ugostiteljstvu i turizmu. U postav je uvrštena i projekcija video materijala s učeničkog natjecanja Gastro, održanog u Poreču 2008 godine.

Prezentacija ove građe prilika je da se javnosti prikaže dio bogatog naslijeđa ove odgojno-obrazovne ustanove, koja je desetljećima pružala kvalitetno obrazovanje brojnim generacijama redovitih učenika i polaznika obrazovanja odraslih u ugostiteljsko-turističkim zanimanjima. Škola je svoj rad i djelovanje otpočetka provodila u skladu s premisom da je čovjek ključ uspjeha u ugostiteljstvu i turizmu. Stoga, danas s pravom možemo reći da je najveća vrijednost porečke škole što je obrazovala i kreirala vrhunske kadrove koji su svojim znanjem, voljom i ljubavlju prema svome poslu proslavili prije svega porečko, ali i istarsko i hrvatsko ugostiteljstvo i turizam.


 

Fotogalerija
danas na meniju 1 danas na meniju 2 danas na meniju 3
dANAS NA MENIJU 4 dANAS NA MENIJU 5